Cameronův imigrační plán: Půl roku bez práce? Opusťte zemi

Londýn – Přistěhovalci by do budoucna měli některé sociální dávky dostávat až poté, co v Británii odpracují čtyři roky. Pokud si nenajdou práci do šesti měsíců, budou muset Británii opustit. Premiér David Cameron nastínil, jak si jeho vláda představuje plán na omezení přistěhovalectví ze zemí EU. Naplnění Cameronových požadavků ale bude záviset na tom, jestli uspěje příští rok ve volbách.

Britský premiér prohlásil, že vláda usiluje o spravedlivější a kontrolovaný imigrační systém. V tomto smyslu bude Cameron požadovat změny ve smlouvě o Evropské unii. „V Evropě se vede debata o tom, které konkrétní části legislativy, které konkrétní části smlouvy bude třeba změnit, ale není pochyb o tom, že tento balík jako celek bude vyžadovat určité změny ve smlouvě a já věřím, že to můžeme vyjednat,“ prohlásil.  

Premiér zdůraznil, že žadatelé o sociální výhody, jako je například sociální bydlení a daňové úlevy na děti žijící mimo Británii, musí mít v Británii odpracovány čtyři roky či hovořit anglicky. „Pokud uchazeč o práci z EU nenajde práci do šesti měsíců, bude muset zemi opustit,“ konstatoval Cameron.  

David Cameron, britský premiér

„Proti vysoké imigraci do Evropy plánujeme následující: Omezíme počty imigrantů, kteří tu zůstávají, aniž by si našli nějakou práci. Také chceme v Evropě tvrdší systém, který by zamezil zneužívání volnosti pohybu. To souvisí i s možností deportovat zločince a zamezit jim v návratu.“

Omezit se má přistěhovalcům také právo přistěhovat si do Británie rodinné příslušníky. Urychleny mají být deportace usvědčených zločinců a prodlouženy zákazy vstupu do země pro osoby, které byly z Británie vyhoštěny. Jde například o žebráky či podvodníky. 

Jan Jůn, publicista

„V České republice by už dávno vznikla strana, jako je xenofobický UKIP, kdyby k nám přicházelo tolik imigrantů jako do Británie. Za rok jich sem přišlo přes 600 tisíc plus zhruba 150 tisíc ilegálních imigrantů a 300 tisíc studentů, z nichž velká část zůstává v Británii a přiváží ještě své rodiny. Je to strašný nápor na zdravotnictví, školství a bydlení. V Británii se ročně staví 150 tisíc nových bytů. Začínalo to být neúnosné.“

Přístup občanů z nových členských zemí EU na britský pracovní trh má být omezen, dokud se úroveň jejich ekonomik nepřiblíží těm dosavadním. 

Publicista připomněl, že nový plán je zaměřen hlavně na takzvané „sociální vyžírky“. Podle Jůna hodně přibývá třeba přistěhovalců z Rumunska a Bulharska. Kvůli znovuzavedení víz do Kanady před pár lety zamířili do Británie i čeští Romové. Podle romských představitelů tam odjíždějí hlavně kvůli práci a bezpečnostní situaci. Tehdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb před pěti lety prohlásil, že jde hlavně o reakci na nárůst aktivit pravicových extremistů v Česku. Někteří Romové ale pak zneužívali britský sociální systém.

Podle Jůna Cameron údajně včera konzultoval telefonicky obsah projevu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, aby nedošlo ke zbytečným kontroverzím v EU, zda Britové neomezují právo na volný pohyb osob. Mluvčí Merkelové dnes řekl, že Německu leží na srdci princip volného pohybu osob v rámci EU a že Cameron tento princip v projevu nezpochybnil. Berlín je podle mluvčího připraven s Británií a dalšími partnery hledat přijatelná řešení.

Cameron přitom otázku omezení přistěhovalectví na evropské úrovni, nebo alespoň prostřednictvím britské výjimky, spojil přímo s otázkou setrvání Británie v EU. „Pokud s tím uspěji, budu argumentovat ve prospěch setrvání v EU,“ konstatoval premiér. „Pokud neuspěji, nemohu vyloučit vůbec nic,“ prohlásil.  

  • Bohumil Vostal, zpravodaj ČT o postoji EU: "Brusel chápe Cameronův dnešní projev jako vzkaz britským voličům před jarními volbami. Je připravený s Londýnem jednat bez dramat. Měnit evropské smlouvy není nic jednoduchého a Cameron by potřeboval i souhlas ostatních členských států, včetně České republiky. Brusel si každopádně nepřeje odchod Británie z Unie a pokusí se s Londýnem dohodnout."

Evropská komise uvedla, že Cameronovy návrhy by měly být „s klidem a pečlivě prodiskutovány“. Zdůraznila přitom, že evropská legislativa dává národním parlamentům dostatek prostoru na boj proti zneužívání systému sociální podpory imigrantů.

Reakce britských politiků

Ed Miliband, šéf labouristů

„David Cameron nemá absolutně žádnou důvěryhodnost v oblasti přistěhovalectví. Řekl, že ho sníží, a místo toho stoupá. Lidé neuvěří jeho novým slibům, když porušil ty staré.“

Nigel Farage, šéf UKIP

„Premiér používá slovo “kontrola„ a znovu totálně klame britské občany. Jedna věc je pravda: má naprosto nulovou kontrolu nad situací. Je to cynický pokus zamést problém pod koberec, než budou volby.“

Imigrantů v Británii přibývá  

Podle statistik přibylo od loňského do letošního června v Británii 260 tisíc přistěhovalců, což je o 45 tisíc víc než o rok dříve. Zatímco 583 tisíc lidí se přistěhovalo, 323 tisíc jich z Británie přesídlilo. Údaje ukazují, že stouplo přistěhovalectví jak ze zemí Evropské unie, tak ze zbytku světa. 

Cameron přitom sliboval omezit počet imigrantů na desítky tisíc. Právě imigrace bude jedním z hlavních témat parlamentních voleb plánovaných na květen, v nichž chce Cameron opět uspět.  V Británii mezitím stoupá popularita protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).