Moldavsko: Ve volbách uspěly prozápadní strany

Kišiněv - Nedělní parlamentní volby v Moldavsku vyhráli socialisté orientovaní na Rusko, pohodlnou většinu ve 101členném zákonodárném sboru bude ale mít trojice prozápadních stran. Vyplývá to z průběžných výsledků po sečtení takřka 90 procent hlasů. Volby v Moldavsku byly ostře sledovány zejména kvůli napjaté situaci na sousední Ukrajině. Strany, které mají zájem o větší spolupráci s Evropskou unií, soupeřily s těmi, které se hlásí k sovětské tradici.

Výsledky voleb Moldavsku mnoho jistot nepřinesly (zdroj: ČT24)

Vítězem voleb se zřejmě stane socialistická strana s bezmála 22 procenty hlasů. Do parlamentu se dostali se zhruba 18 procenty také komunisté. Proruské strany ale nebudou mít dostatek poslaneckých křesel, neboť trojice stran orientovaných na těsnější spolupráci s Evropou se podle aktuálních propočtů centrální volební komise bude moci opřít o 54 mandátů.

Lídrem prozápadní koalice jsou liberální demokraté, kteří podle prozatímních výsledků získali přes 19 procent hlasů. Zbývající dvě strany, demokraté a liberálové, mají necelých 16, respektive přes devět procent hlasů.

Volby v Moldávii
Zdroj: ČT24

Premiér Iurie Leanca, jehož vláda uzavřela asociační dohodu s Evropskou unií, vyzval voliče k podpoře reformního kurzu; přislíbil bojovat proti korupci a přilákat do země více investic. Poté, co v neděli vhodil svůj lístek do urny, prohlásil, že hlasoval pro „evropské Moldavsko, pro spravedlivé Moldavsko“. „Vše (…) svědčí o tom, že Moldavsko nemůže existovat bez Evropy,“ dodal.

  • „Chceme být blíže Rusku, protože nám zajistí dobrý život, dostaneme levný plyn a můžeme tam vyvážet své zboží,“ řekla dvaašedesátiletá důchodkyně Taťána Frolovová poté, co dala hlas proruské straně.
  • „Po těchto volbách očekáváme lepší zemi, krásnou budoucnost. Evropskou budoucnost pro naše děti, vnoučata a pro naši zemi,“ uvedl šestapadesátiletý stoupenec vládnoucí koalice Petru Croitoru.