Ledovka trápí i Rakousko, řada spojů přes Česko vypadla

Praha – S ledovkou, která v Česku ochromila dopravu, bojuje i sousední Rakousko. Varování pro řidiče platí také na Slovensku, kde by se ale situace měla odpoledne výrazně zlepšit. Sousední země se rovněž musely vypořádat s výpadky mezinárodních spojů jedoucích přes Česko.

Ledovka trápí dolnorakouskou oblast Waldviertel, která sousedí s Vysočinou. Uzavřeno je v tomto regionu přes třicet úseků silnic a nefunguje zde asi dvacítka škol, do nichž se žáci kvůli kluzkým vozovkám nemohli dostat. „Ledovka se tvořila hlavně v Dolním Rakousku. Popadané větve na několika místech přerušily elektrické vedení. Desítky domácností byly dopoledne bez elektřiny,“ informoval zpravodaj ČT David Miřejovský.

Rozmary počasí potrápily také obyvatele jedné vesnice ve východorakouské spolkové zemi Burgenland. Obec, kde žije asi 100 lidí, se podle agentury DPA ocitla zcela odříznutá od světa, neboť žádná z příjezdových cest nebyla sjízdná.

Slovensko se na možné problémy v dopravě připravuje. Pro střední a východní Slovensko platí kvůli nízkým teplotám výstraha před ledovkou. Podle meteorologů je ale nebezpečí spíše nízké. Ve středu by se navíc mělo oteplit, takže případná námraza a sníh roztají.

Zpravodaj ČT: Situace na Slovensku a v Rakousku není tak špatná (zdroj: ČT24)

Podle zpravodaje ČT byly na Slovensku problémy hlavně v horských oblastech, konkrétně v průsmycích. „Na východním Slovensku velmi silně sněžilo, všechny cesty jsou ale s opatrností sjízdné,“ podotkl Miřejovský s tím, že se místy objevila i ledovka. Teplota ale rychle stoupla nad nulu.

Kolabující doprava v Česku způsobuje potíže cestujícím v okolních státech 

Dopravu na Slovensku ovlivnily také potíže v České republice. Slovenské železnice varovaly cestující, aby u mezinárodních spojů jedoucích z Česka nadále počítali se zpožděními i s jejich možným rušením.  

Kolabující doprava v Česku měla následky i pro Polsko. Zpravodajská stanice TVN24 uvedla, že mezinárodní spoje mířící do Varšavy přes Česko nejezdí, což byl případ vlaku Fryderyk Chopin z Vídně, který se v pondělí po hodinách čekání musel z Břeclavi vrátit do rakouské metropole. Polské železnice uvedly, že stejnojmenný spoj jedoucí v opačném směru potkal podobný osud, když dojel jen do Bohumína.

Větší problémy s ledovkou a mrznoucím deštěm má Maďarsko, kde dopravu narušily popadané stromy a větve. Nejvíce postižen byl sever a střed země, komplikace hlásila také Budapešť. S velkými problémy v noci na dnešek jezdily vlaky na tratích východně od metropole, mezinárodní spoje do Rumunska postihly výpadky. „Vlaky nabíraly obrovské zpoždění. Jeden dokonce asi na 10 hodin,“ konstatoval Miřejovský.

Řada silnic v Budapešti dnes zůstala kvůli náledí uzavřená. V metropoli se bez proudu ocitlo přes 6 300 domácností, bez dodávek elektrické energie byla také řada obcí - jen na předměstí Budapešti je takto postiženo na 40 000 domácností.