Odveta za komedii o Kimovi? Od útoku na Sony se KLDR nedistancovala

Pchjongjang - Severní Korea neodmítá spekulace, že se zapojila do hackerského útoku na firmu Sony. Odehrál se krátce před zveřejněním komediálního snímku o lídrovi komunistického režimu Kim Čong-unovi. CIA si ve filmu najme dva reportéry, aby mladého vůdce zavraždili. Už v červnu si Pchjongjang stěžoval, že snímek podněcuje k terorismu a jeho zveřejnění bude považovat za napadení.

Neznámí hackeři napadli počítače firmy Sony Pictures a řadu dosud nevydaných filmů dali k dispozici na internetu volně ke stažení. Inkriminovaná komedie The Interview mezi nimi zřejmě nebyla.

Hlavní hrdinové filmu v podání Setha Rogena a Jamese Franca dostanou mimořádnou příležitost natočit rozhovor s Kim Čong-unem. CIA ovšem novináře požádá, aby mladého severokorejského vůdce zabili.

Podle KLDR je film válečným aktem s neskrývanou podporou terorismu. Vyzvala proto Spojené státy a OSN, aby jeho zveřejnění zablokovaly.

K napadení počítačů Sony Pictures došlo minulý týden. Mezi načerno zveřejněnými filmy byl například remake snímku Annie, jehož premiéra byla původně plánována na 19. prosince. V pondělí firma oznámila, že se jí podařilo zprovoznit řadu služeb, které byly útokem poškozeny. FBI, která případ vyšetřuje, mezitím varovala další americké firmy před novými útoky.