Jako já se nikdo jmenovat nebude, rozhodl Kim Čong-un

Pchjongjang - V Severní Koreji může žít jen jeden Kim Čong-un. Všichni ostatní, kteří nesou jméno mladého komunistického vůdce, se musí přejmenovat. O novém nařízení korejského totalitního režimu informoval jeho jižní soused. Tentýž příkaz v KLDR platil i u jejích předchozích vůdců.

Zákaz zmnoženého jména Kim Čong-un se týká dospělých jedinců i malých dětí a novorozeňat, které rodiče po svém vůdci pojmenovali z úcty k režimu. Nařízení vydala severokorejská Strana práce; stranické orgány a úřady veřejné bezpečnosti podle něj mají vytvořit seznamy obyvatel jménem Kim Čong-un a proškolit je, aby dobrovolně sami změnili své jméno. Jaké sankce nastanou ve chvíli, kdy Severokorejci odmítnou, není zřejmé.

Podle jihokorejských oficiálních činitelů, které citují západní média, má nové rozhodnutí Pchjongjangu posílit Kimův kult osobnosti. Mladý despota převzal vládu KLDR po smrti svého otce Kim Čong-ila, který zemřel koncem roku 2011. Také jméno Kim Čong-il nesmí mít v zemi nikdo jiný, stejně jako jméno zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena.

Analytici dávají současné rozhodnutí do souvislosti právě s Kim Ir-senem, který je v Severní Koreji uctíván jako polobožský zakladatel národa a starší generace navíc vzpomíná na éru před jeho smrtí jako na období relativní prosperity a hojnosti. Mladý Kim se potom do role svého dědečka zjevně stylizuje, zmiňován je zejména diktátorův účes.

Pojmenovávání dětí podle vůdců není v totalitních zemích ničím neobvyklým. V sovětském svazu se po bolševické revoluci v roce 1917 zrodila i jména jako Vladlen nebo Vinun, která variovala jméno Vladimíra Iljiče Lenina – Vladlen coby zkrácená složenina, Vinun jako první písmena věty Vladimir Iljič nikdy nezemře (Vladimir Iljič ne umret nikogda).