Batole přežilo mrazivou noc venku, polští lékaři mluví o zázraku

Krakov – Polští lékaři v Krakově bojují už tři dny o život dvouletého chlapce Adama. Ten strávil o víkendu mrazivou noc venku jen v pyžamu a ponožkách. Zdravotníci už chlapce probudili z umělého spánku. Zda neutrpěl trvalé následky, ale zatím není jasné. Důležité bude, až si začne hrát. V době hospitalizace mělo chlapcovo tělo teplotu 12 stupňů Celsia a jeho srdce bilo v intervalu několika desítek vteřin.

Život malého Adama pořád visí na vlásku. Polští lékaři i přesto věří, že se zázrak může podařit. Podle ošetřujícího lékaře Janusze Skalského z krakovské nemocnice hýbe rukama i nohama a občas prý otevírá i oči. Zůstává ale napojen na dýchací přístroj. 

Jistotu, že chlapec neutrpěl žádné poškození mozku, budou prý lékaři mít, až si hoch začne hrát. „Říkám s veškerou opatrností: zatím nemáme negativní signály. Stav dítěte se tedy zlepšuje,“ konstatoval Skalski.

Martin Balík, zástupce primáře pro intenzivní péči, 1. LF UK a VFN

„Důležité je, jestli se chlapeček vychladil dřív, než došlo k selhání oběhu nebo než se třeba přidusil. Pokud to bylo dřív a došlo tam k nějakému dušení, než by se mozek vychladil, tak ten výstup může být i velmi špatný.“

V neděli ráno ho ve vesnici Raclawice u Krakova našel místní policista Michal Godyn. Chlapec ležel obličejem dolů na listí pod stromem u potoka. Tu noc klesla venkovní teplota na minus sedm stupňů Celsia. „Sundal jsem rychle bundu a zabalil ho do ní. Sundal jsem mu z obličeje listí a začal ho oživovat,“ popsal kritickou situaci policista. „Zahřívali jsme ho rukama, masírovali jeho paže, nohy a bříško,“ poznamenal soused Marek Skotniczy.  

Byl chlapec náměsíčný?

Úřady nyní prověřují, kdo v případě Adama zanedbal péči. Chlapec trávil sobotní večer se dvěma dalšími dětmi u babičky ve městě Raclawice. Ta uvedla, že neviděla vnuka z domu odcházet, vchodové dveře ale nebyly zamčené. Ženu museli hospitalizovat poté, co utrpěla šok.

Hoch podle Godyna zůstal několik stovek metrů od babiččina domu na cestě směrem k domovu. Venku strávil až čtyři hodiny. Chlapcův otec později uvedl, že Adam možná dům opustil ve stavu náměsíčnosti.

Expert na podchlazení, doktor Tomasz Darocha, polským médiím sdělil, že dosud nejdramatičtější případ, kdy se někdo uzdravil z podchlazení, postihl ženu ze Skandinávie. Její tělesná teplota klesla dokonce na 13,7 stupňů.