Francouzské dráhy odškodní oběti holocaustu za deportace

Washington/Paříž - Francie a USA se dohodly na odškodnění pro oběti holocaustu, které francouzské státní železnice SNCF během druhé světové války odvezly do nacistických koncentračních táborů. Do kompenzačního fondu přispěje Paříž částkou 60 milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Celkem bylo z Francie transportováno do koncentračních táborů 76 tisíc Židů, pouze tři tisíce jich přežily. Na Česko se kompenzace nevztahují.

Jak ve Washingtonu oznámila francouzská zmocněnkyně Patrizianna Sparacino-Thiellayová, odškodnění bude určeno tisícům přeživších, případně jejich pozůstalým – včetně občanů Izraele, USA či Kanady. Odhaduje se, že přeživší by měli dostat odškodné 100 tisíc dolarů (2,2 milionu korun), zatímco pozůstalí by dostali odškodné v řádu desetitisíců dolarů. Dohodu ještě musí schválit francouzský parlament.

Spojené státy na oplátku francouzskou stranu ujistily, že proti SNCF nebudou podniknuty v USA právní kroky. Americké státy Maryland, New York, Florida a Kalifornie se totiž snažily francouzské dráhy vyloučit z jakékoliv případné obchodní spolupráce, případně na ně kvůli jejich roli ve druhé světové válce podaly trestní oznámení.

SNCF a někteří historici se nicméně hájí tím, že k účasti na deportaci byly dráhy donuceny okupační německou armádou v letech 1940-1944. Šéf SNCF už před čtyřmi lety vyslovil politování nad důsledky činnosti drah v minulosti. Francouzská vláda již za druhou světovou válku vyplatila odškodné v přepočtu ve výši 135 miliard korun, ovšem pouze francouzských občanům.

Portál france24.com poznamenal, že SNCF v minulosti odmítala přijmout přímou odpovědnost za pomoc s transporty. Dráhy sice vyjádřily lítost nad osudy Židů, zároveň ale tvrdily, že během okupace neměly kontrolu nad železničními operacemi. Ačkoli SNCF není součástí dohody, tak tato společnost přispěje v nadcházejících letech do fondů spravujících památníky a muzea holokaustu v USA, Izraeli a Francii částkou ve výši čtyř milionů dolarů.