K Filipínám dorazil tajfun Hagupit, uteklo před ním víc než milion lidí

Manila – Mohutný tajfun Hagupit již dorazil do města Dolores na východním pobřeží Filipín. Bouře způsobila výpadek elektřiny a kácela stromy, ztráty na životech zatím nebyly hlášeny. Kvůli obavám z řádění živlu již z této oblasti utekl více než milion lidí, údajně jde o jednu z největších mírových evakuací obyvatelstva v historii.

Rok od druhého nejsmrtonosnějšího tajfunu v historii země Filipínci znovu stojí tváří v tvář obávanému živlu. Tajfun sice mírně zeslábl, nárazy větru však stále dosahují rychlosti až 195 kilometrů v hodině. „Mnoho stromů se skácelo, některé z nich na dálnici,“ řekl mluvčí policie města Dolores Alex Robin. „Nacházíme se v naprosté temnotě. Světlo máme pouze z kapesních svítilen,“ dodal. Kromě mohutného větru pro Filipínce představují bezprostřední hrozbu i sesuvy půdy a záplavy.

Živel nyní směřuje k městu Tacloban, kde si loni rovněž mohutný tajfun Haiyan vyžádal tisíce obětí na životech. Většina obyvatel města má stále ještě v živé paměti hororové scény, kdy po řádění Haiyanu desetitisíce přeživších dlouhé dny marně čekaly na pomoc. Haiyan se loni přes ostrovní stát přehnal v několik set kilometrů širokém pásu a zasaženou oblast silně zpustošil.

Úřady tvrdí, že jsou tentokrát připraveny mnohem lépe než před rokem. „Záchranné týmy už jsou rozmístěny v oblastech, které pravděpodobně tajfun zasáhne. Prošli tréninkem, takže všichni jsou schopni zvládnout pohotovostní situaci,“ potvrdil Thesla Biolena z úřadu pro rozvoj a sociální věci.

Skladiště se zásobami jsou zabezpečená proti záplavám, ujišťují pracovníci ochrany před katastrofami. Do terénu už byli vysláni i dobrovolníci humanitárních organizací. „Staráme se především o ty, kdo při Haiyanu přišli o všechno,“ řekl ředitel organizace Oxfam Justin Morgan.

Šest letišť v centrální oblasti Filipín bylo preventivně uzavřeno, stovky letů byly zrušeny, stejně jako provoz trajektů. Opatření postihlo tisíce cestujících, do nouzových přístřeší ve velkých sportovních halách a v kostelech se natlačily celé rodiny.