Necestujte do náruče únosců, vyzval Francouze Hollande

Paříž – Hlava země galského kohouta Francois Hollande se obrátil na francouzské občany s apelem, aby se nevydávali do států, kde jim hrozí nebezpečí únosu. Jeho výzva souvisí s návratem posledního francouzského rukojmího Serge Lazarevice, kterého v úterý propustili islamisté ze severoafrické odnože al-Káidy. Hollande Francouze přivítal na vojenském letišti nedaleko Paříže.

Padesátiletý Lazarevic vzdal dík Hollandovi i celé vládě, že „udělala, co mohla“ pro jeho osvobození. „Buďte opatrní, neboť svoboda je nejcennější věc, co máme,“ dodal Lazarevic, kterého kromě hlavy státu uvítala i rodina.

Francouzovo náhlé propuštění po třech letech zajetí vyvolalo řadu spekulací. Podle jedněch islamisté Francouze vyměnili za osvobození pěti svých spolubojovníků. Maliský list L'Independent dokonce uvádí, že se jednalo o pět mužů, z nichž dva se přímo podíleli právě na Lazerevicově únosu. Mnozí lidé ve Francii i mimo ni kritizovali také údajné zaplacení výkupného. Něco takového ale francouzské úřady popírají.

„Už nemáme v žádné zemi na světě žádná rukojmí a ani nebudeme mít,“ prohlásil v úterý po Lazarevicově propuštění Hollande. Poděkoval vládám Nigeru a Mali, které se na osovbození muže také podílely.

Do Francie se vrátil zajatec al-Káidy (zdroj: ČT24)

Lazarevic padl do rukou islamistů z organizace al-Káida v islámském Maghribu (AQMI) spolu s dalším francouzským občanem Philippem Verdonem. Ten byl v červenci 2013 nalezen mrtvý. Únosci pravidelně zveřejňovali video s Lazarevicem, který na nahrávkách většinou žádal francouzskou vládu o pomoc. Poslední video, na němž se objevil také zadržovaný Nizozemec Sjaak Rijke, zveřejnili islamisté v polovině listopadu.

  • AQMI ovládala před francouzskou intervencí do Mali v lednu 2013 severní část země
  • Držela také několik desítek západních rukojmí
  • V jednu chvíli bylo v jejích rukou až 14 Francouzů
  • Propouštění zadržovaných výměnou za výkupné představovalo totiž významný zdroj příjmů na financování činnosti teroristické skupiny
  • Hollandova vláda ale několikrát zdůraznila, že za rukojmí výkupné nevyplácí
Vydáno pod