Gorbačov pro Time: Američanům se nedá věřit

Washington - Západ a Rusko jsou vinou Spojených států v nové studené válce. V rozhovoru pro časopis Time to řekl poslední sovětský prezident Michail Gorbačov, který přispěl v 80. letech k ukončení studené války mezi Východem a Západem. Zastal se rovněž politiky ruského prezidenta Vladimira Putina a vytkl Washingtonu, že se k Rusku po rozpadu Sovětského svazu choval jako k provincii.

„Jsme uprostřed nové studené války? Ano, opravdu jsme,“ řekl 83letý politik, kterého časopis Time v roce 1987 prohlásil „mužem roku“ a o dva roky později i „mužem desetiletí“. Kořeny nynějšího mrtvého bodu podle něj sahají hlouběji než jen k letošním událostem na Ukrajině. A může za to Amerika.

V letech, která následovala po rozpadu Sovětského svazu, se z nás Západ „pokusil udělat jakýsi zapadákov, provincii“, míní Gorbačov. „Naše země to nemůže nechat jen tak. Nejde jen o hrdost. Jde o situaci, kdy vám lidé říkají, že tomu chtějí učinit přítrž… Je to Amerika, kdo chce všechno diktovat,“ uvedl otec přestavby v někdejším východním komunistickém bloku.

Opět se zastal politiky ruského prezidenta Vladimira Putina vůči Ukrajině. „Putin začal jednat sám,“ poznamenal Gorbačov k anexi ukrajinského Krymu. „A jeho postoj byl v zájmu většiny,“ je přesvědčen. Jeho loňská kritika na adresu ruského prezidenta kvůli tvrdému zásahu vůči jeho odpůrcům se prakticky vytratila. Připustil, že v Rusku jsou dnes „stále prvky autokracie, autoritářství“. „Ale řeknu vám jedno, autoritářský systém je také potřebný k překonání situace, kterou naši přátelé, naši bývalí přátelé a spojenci, vytvořili pro Rusko tím, že ho tlačili ven z geopolitiky,“ konstatoval.

„Je těžké shazovat Rusy. My svoji cenu známe,“ zdůraznil Gorbačov. A pokud Spojené státy nebudou chtít novou oblevu ve vztazích s Ruskem, má pro Putina novou radu pro to, aby vydržel: „Naučil jsem se, že můžete Američany poslouchat, ale nemůžete jim věřit. Když si vezmou něco do hlavy, otočí svět vzhůru nohama, aby toho dosáhli.“

Východisko ze současné situace spatřuje Gorbačov v dialogu. „Musíme se vrátit k tomu, co jsme započali s koncem studené války,“ říká a připouští, že svět se zatím pohybuje přesně opačným směrem.

Moskva: Vydírání se nepoddáme

A další zhoršení americko-ruských vztahů může znamenat zákon o podpoře svobody na Ukrajině, který schválily obě komory amerického Kongresu. Zákon kritizuje ruský tlak na Kyjev a otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině a k rozšíření protiruských sankcí. Podle Moskvy Washington usiluje o blokování rusko-americké spolupráce, ale Rusko se prý vydírání a hrozbám nepoddá.

„Zákon vyvolává hluboké politování svým otevřeně konfrontačním charakterem. Spojené státy znovu Rusko bezdůvodně obviňují a vyhrožují sankcemi. Poslanci (Kongresu) i prezident Obama dělají všechno pro to, aby zničili předivo vztahů mezi USA a Ruskem. Rusko se ale vydírání nepoddá, neobětuje své národní zájmy a nedopustí vměšování do svých vnitřních záležitostí,“ uvedl v prohlášení mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič.

Zákon, který podléhá podpisu prezidenta Baracka Obamy, přijaly obě komory jednomyslně, bez diskuse a aklamací, tedy obecným souhlasem bez hlasování. Zákon mimo jiné doporučuje rozšířit rozhlasové vysílání v zemích bývalého Sovětského svazu, které má být protiváhou ruské propagandy.