Zabíjelo se i v Jemenu: 25 mrtvých, z toho 15 dětí

Saná – Přinejmenším 25 obětí, z toho asi 15 dětí, si vyžádaly dva pumové útoky nedaleko jemenské metropole Saná. Auta naložená trhavinou prý vybuchla v okamžiku, kdy okolo nich projížděl autobus plný školaček. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle místních šíitských povstalců ale za akcí stojí jemenská odnož al-Káidy.

Útok se odehrál ve městě Radáa v provincii Bajdá jižně od hlavního města. Terčem atentátu byl pravděpodobně místní vůdce šíitských rebelů z kmene Hútíů Alí Abdalláh Idrís, který je také členem Všeobecného lidového kongresu, strany svrženého prezidenta Alí Abdalláha Sáliha.

První auto naložené trhavinami narazilo do Idrísova domu, druhé pak do nedalekého kontrolního stanoviště. Právě kolem něj v tu dobu ale projížděl autobus se školačkami z místní základní školy, z nichž 15 na místě zahynulo. Totožnost dalších deseti obětí zatím není známa, pravděpodobně jde o kolemjdoucí.

Mluvčí rebelů už atentát označil za „nejošklivější útok na dětství“. Obvinil z něj odnož al-Káidy, působící na Arabském poloostrově (AQAP), se kterou šíitští rebelové od října svádějí nejen ve městě Radáa tuhé boje. Za poslední tři měsíce jde už o druhý útok na Idrísův dům.

Šíité, kteří tradičně obývají sever Jemenu, v září obsadili Saná a vynutili si vznik nové vlády. Do boje proti nim se kromě rivalizujících sunnitských kmenů pustila právě i místní odnož teroristické organizace al-Káida.

Vydáno pod