Putin: Posílíme armádu o 50 mezikontinentálních raket. A to je síla

Moskva - Ruská vojenská doktrína je nadále obranná, ale svou bezpečnost bude země hájit důsledně a tvrdě. Na armádní konferenci v Moskvě to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. Oznámil, že v příštím roce ruská armáda svůj jaderný potenciál posílí padesátkou mezikontinentálních balistických raket. „Dovedete si představit, jaká je to síla,“ upozornil Putin.

Zdokonalování pozemních, námořních i vzdušných jaderných sil je podle prezidenta prioritním úkolem ruských ozbrojených sil. „Je to nanejvýš důležitý faktor udržování globální rovnováhy, který fakticky vylučuje možnost totální agrese proti Rusku,“ řekl Putin. Zdůraznil, že armáda musí pokračovat v modernizaci strategického letectva a dokončit výrobu raketových křižníků Vladimir Monomach a Alexandr Něvskij.

Naši vojáci ochránili Krym od krveprolití

Putin poděkoval ruským vojákům za profesionalitu, kterou letos na jaře projevili při okupaci ukrajinského Krymu. „Chci znovu poděkovat velení ozbrojených sil, jednotkám a všem vojákům za přesné, zdrženlivé a koordinované akce, za statečnost a profesionalitu v době krymských událostí,“ zdůraznil Putin.

Ruští vojáci podle něj „nepochybně uchránili obyvatele poloostrova před velkým neštěstím, před krveprolitím a humanitární katastrofou a zajistili podmínky pro svobodný projev občanské vůle během referenda,“ řekl ruský prezident.

Rusko anektovalo Krym v březnu a záboru předcházela invaze stovek neozbrojených a neoznačených ruských vojáků, kteří bez většího odporu odzbrojili ukrajinské vojáky. Politickým odůvodněním anexe měly být odvěké historické nároky Ruska a referendum, v němž se drtivá většina obyvatel Krymu přihlásila k Rusku.

Vladimir Putin na armádní konferenci
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Putin se dnes v projevu vyslovil i k sílící aktivitě armády v ruském sektoru Arktidy, kde Moskva oživuje staré sovětské základny, modernizuje letiště a pořádá manévry loďstva a námořní pěchoty. „Militarizací Arktidy se nezabýváme. Naše akce v tomto regionu jsou svým rozsahem zdrženlivé a rozumné, ale absolutně nezbytné pro zajištění obranyschopnosti země,“ konstatoval šéf Kremlu. Oznámil, že v příštím roce armáda dokončí budování vojenských zařízení na ostrově Kotělnyj a Wrangelově ostrově ve Východosibiřském moři a na Šmidtově mysu na Čukotce.