Další krok blíže k lidem: František zpřístupní turistům Castel Gandolfo

Castel Gandolfo (Itálie) – Papež František chce turistům zpřístupnit své letní sídlo v Castel Gandolfo, které přitom sám nevyužívá. Zatímco jeho předchůdci před římským vedrem prchali do této vlídnější rezidence, František zůstal ve Vatikánu. Letní sídlo hlavy katolické církve přitom není jen místem odpočinku, ale funguje i jako farma  - chovají se zde zvířata a pěstuje zelenina, které končí na Františkově talíři.

Vatikán má za sebou dlouhou historii, dějiny farmy se ale začaly psát až ve 30. letech minulého století, měla se stát vzorem pro celý svět. Dnes je symbolem biovýroby, která využívá moderních technologií. Její hlavní činností je zemědělská produkce pro Svatého otce a pro Vatikán.

Pracuje zde osm zemědělců, kteří se starají o desítky krav, králíků a pštrosů. Zaměstnání berou jako oddanou službu pro Svatého otce. Třeba Emilio Scarsella tu už slouží 33 let. „Pracoval jsem pro čtyři papeže: Pavla VI., Jana Pavla II., Benedikta a Františka, současného papeže. Vyrábím pro ně mléko, jogurt, mozzarellu, mléko, máslo a čerstvý sýr,“ popisuje.

Farma v Castel Gandolfo zásobuje vatikánské stoly (zdroj: ČT24)

Papež František svou letní rezidenci zatím nevyužívá. Její zahrady, v níž se příroda snoubí s uměleckými skvosty, ale plánuje zpřístupnit veřejnosti. „Uvažujeme o tom, že turisty po farmě poveze autobus. Nevylučujeme, že v zahradách a na farmě budou návštěvníci moct ochutnat naše výrobky,“ přibližuje Osvaldo Gianoli, ředitel komplexu Castel Gandolfo. Prohlídka zahrad papežského hradu trvá hodinu a půl.

Papežský palác byl postaven v 17. století pro Urbana VIII. a od té doby slouží jako letní sídlo hlavy katolické církve - s výjimkou let 1870 až 1929, kdy papež kvůli územním sporům s Itálií neopouštěl Vatikán. Sídlo je v obci Castel Gandolfo, má ovšem exteritoriální status a spadá pod jurisdikci Vatikánu.