Rebelové se prý stahují, Nazarbajev a Lukašenko slibují Kyjevu pomoc

Kyjev – Proruští rebelové na východě Ukrajiny se stahují. Oznámil to ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk s tím, že povstalci během víkendu ustoupili od linie dotyku s ukrajinskými jednotkami. Podle Tymčuka se z fronty stáhli hlavně příslušníci ruské armády a ruští dobrovolníci. Oficiální armádní zdroje to ale zatím nepotvrdily. V Kyjevě jednali s ukrajinským prezidentem Alexandr Lukašenko a Nursultan Nazarbajev. Bělorusko i Kazachstán podle nich podporují nezávislost Ukrajiny. Státníci slíbili Kyjevu pomoc. O Donbasu má dnes Putin jednat s Porošenkem, Merkelovou a Hollandem - bez amerického prezidenta.

Boje utichají

Podle Tymčuka z fronty ustoupily zejména ruské jednotky. Oddíly proruských radikálů naopak zůstaly v místech silnějšího soustředění oddílů ukrajinské armády. Jde zejména o zhruba čtyřicetikilometrový úsek mezi městy Lysyčansk a Pervomajsk v Luhanské oblasti a některé sektory fronty u Doněcka a měst Telmanove a Novoazovsk v Doněcké oblasti. 

  • "Během víkendu byl v Luhanské a Doněcké oblasti zaznamenán odchod základní části jednotek ruských a teroristických vojsk od linie dotyku s ukrajinskými vojsky," citoval z Tymčukovy analýzy ukrajinský zpravodajský server Cenzor. 

Zpráva ukrajinské armády o bojích za posledních 24 hodin hovoří o lokálních přestřelkách u obcí Slovjanoserbsk, Frunze a Krymske v Luhanské oblasti a dílčích bojích u města Debalceve v Doněcké oblasti. Šest útoků povstaleckých vojsk zaznamenali ukrajinští vojáci i v areálu doněckého letiště.

Město Debalceve opustila kvůli bojům víc než polovina obyvatel. „V posledních třech měsících zavřela třetina všech obchodů a skončila výroba i některých firem,“ konstatovala místostarostka Tatjana Ogdanskajová.

Na východ Ukrajiny dorazil v neděli už desátý konvoj z Ruska. Podle Moskvy bude pomoc rozdělená především v separatisty ovládaném Luhansku a Doněcku. Ve víc než 180 nákladních vozech má být 1 400 tun nákladu - mimo jiné stavebního materiálu, léků, ale i vánočních dárků. Kyjev ale tvrdí, že Kreml dál zásobuje separatisty zbraněmi a municí. 

Porošenko pochválil Lukašenka za podporu ukrajinské suverenity

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přivítal v neděli v Kyjevě svého běloruského protějška Alexandra Lukašenka. Při této příležitosti ocenil pevný postoj Běloruska při uznání ukrajinské nezávislosti a teritoriální integrity. „Velmi oceňujeme váš rozhodný postoj, který jste vždy vyjadřovali, včetně neuznání listopadových voleb v Doněcku a Luhansku,“ prohlásil Porošenko, který Lukašenkovi nabídl, že pomůže Minsku ve zlepšení vztahů s Evropou. 

Bělorusko, které je zároveň blízkým spojencem Ruska, udržuje s Ukrajinou vřelý vztah. Právě Minsk v září hostil jednání takzvané kontaktní skupiny pro ukrajinskou krizi. „Všechno, o co nás ukrajinský prezident požádal - a teď to říkám veřejně - jsme udělali, a tak to zůstane i dál. Není to pro nás žádná hra,“ podotkl běloruský prezident. 

V ulicích ale proti Lukašenkovi demonstrovaly desítky aktivistů, kteří v rukou třímali bílo-červené vlajky - symboly opozice, které jeho režim zakázal. „V Bělorusku takový protest dělat nemůžete, protože je to tam považované za zločin, a tak jsme tady na Ukrajině (…) Je to přátelství s běloruským diktátorem a my to odsuzujeme,“ konstatovala uprchlice Olga Komarovskaya. „Nemyslíme si, že přijel jen na návštěvu - přijel se sem dohodnout se separatisty. Jde o Putinův záměr a on ho nebude naplňovat sám,“ myslí si běloruský aktivista Dmitrij Zgunich. 

  • Ukrajinista David Svoboda: „Pro Lukašenka je to hra mezi Ruskem a Západem, jejímž výsledek má být zpevnění vlastní pozice. Lukašenko si nedělá žádné iluze, co by se mohlo stát, kdyby se Putinovi znelíbil, nebo se Putin přičinil vysloveně o jeho politický pád.“

O roli prostředníka stojí také Nazarbajev

Do Kyjeva dnes dorazil kazašský vůdce Nursultan Nazarbajev. V rusko-ukrajinském sporu je podle svých slov připraven plnit roli prostředníka. Zastavení palby a zahájení politických rozhovorů o budoucím uspořádání země je podle něj prvořadým úkolem všech účastníků nynější krize.

Ukrajinista David Svoboda o postoji Nazarabajeva

„Nazarbajev si na konci své politické dráhy dělá vrásky z toho, že se dramaticky proměnil duch ruské rétoriky, a to v předvečer zahájení Euroasijské unie, které má být Kazachstán členem. V Kazachstánu je 25procentní ruská menšina a Putin se koncem srpna dost zlověstně vyjádřil, že Nazarbajev doslova z ničeho vykřesal stát. Tato rétorika zpochybňuje fundamenty kazašské státnosti. Tuší, že by se podobný scénář jako na Krymu mohl opakovat také v Kazachstánu.“

Nazarbajev slíbil Ukrajině energetické uhlí náhradou za výpadky na Donbasu, s Porošenkem se dohodli i na plném obnovení vojenské spolupráce. Ta by mohla alespoň částečně nahradit kooperaci ukrajinských a ruských firem narušenou válkou.  Ukrajinský prezident pak poděkoval svému protějšku za podporu. Jeho stanovisko ke konfliktu označil za „pevné a zásadové“.

Od počátku proruského povstání v polovině dubna zahynulo na Donbasu podle odhadů přes 4 700 lidí, z velké části civilistů.