Institut Cato se prý rozešel s Klausem – kvůli obraně Putina či kritice homosexuality

Praha – Americký Institut Cato se podle serveru The Daily Beast rozešel se svým donedávna významným spolupracovníkem Václavem Klausem. Server uvádí, že washingtonský institut formálně ukončil spolupráci s českým exprezidentem už na začátku září. Jako důvody uvádí Klausovu „obranu ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho agrese vůči Ukrajině“ nebo „nepřátelství vůči homosexualitě“.

Klaus dlouhodobě tvrdí, že situaci na Ukrajině nevyhrotilo Rusko ani jeho prezident Vladimir Putin, ale hlavně Západ v čele s Evropskou unií a Spojenými státy. Ukrajina je podle něj příliš složitý a vnitřně rozpolcený stát, než aby mohl jasně říci, zda se chce přiklonit k Západu, nebo Rusku. Podle Klause tak prý byla - právě Západem - vtlačena do neřešitelného dilematu. „My jsme od začátku říkali, že tím, že Ukrajinu do toho tlačíte, ji zničíte a rozbijete. Přesně to se bohužel stalo,“ tvrdil Klaus například v dubnovém Interview ČT24 s tím, že Ukrajina si prý musí o svém dalším směřování rozhodnout sama.

Za několikaměsíční bobtnání sporu v centru Kyjeva tak mimo jiné mohou nereálné naděje, které v řadě Ukrajinců živil právě Západ, uvedl už dříve Klaus. „Myslím si, že to, co tehdy vypuklo na kyjevském Majdanu, nezpůsobilo Rusko ani Putin. To vyhrotila západní Evropa, Spojené státy, všichni ti naši gerojové, hrdinové, Schwarzenbergové, Kocábové, Štětinové a další,“ komentoval ve vysílání ČT.

Klaus byl spolupracovníkem institutu od loňského března. V institutu zastával pozici s titulem „Distinguished Senior Fellows“, kterou v minulosti měli například nositelé Nobelovy ceny Friedrich Hayek či James Buchanan.

Klaus se v minulosti několikrát zúčastnil konferencí pořádaných institutem. V roce 2009 například ve Washingtonu promluvil na konferenci věnované 20. výročí pádu komunismu ve střední a východní Evropě. V roce 2008 pak jmenoval institut mezi organizacemi, které sdílí jeho kritický postoj k teoriím o vlivu člověka na globální oteplování. „Že to není módní, politicky korektní, to je věc úplně jiná, ale myslím, že úkolem jakéhokoli férového a rozumného člověka, včetně mě, je bojovat s těmito politicky korektními a populistickými názory,“ řekl tehdy Klaus.

Cato Institute je americká výzkumná organizace se sídlem ve Washingtonu. Zabývá se otázkami svobodného trhu, svobody a hospodářské politiky. Myšlenkový trust byl založen Murrayem Rothbardem, Edem Cranem a Charlesem Kochem pod názvem Nadace Charlese Kocha v roce 1974. O dva roky později se přejmenovala na „Cato Institute“. Finance získává od svých zakladatelů a dalších nadací a institucí. Podle žebříčku Global Go To Think Tank z roku 2011 je Institut Cato šestou nejvlivnější výzkumnou organizací v USA.

Institut se kriticky vyjadřuje k postojům amerického prezidenta Baracka Obamy, zejména v oblasti fiskální stimulace, reformy zdravotnictví nebo zahraniční politiky, zároveň ale podpořil jeho liberálně přistěhovaleckou politiku.

Vydáno pod