Neveselé Vánoce: 11 tragédií ve vánočním čase

Vánoce by sice měly být svátky klidu a míru, ani jim se ale nevyhýbají tragické události, ať už jde o živelní pohromy jako při tsunami před deseti lety v Indickém oceánu, nebo o dopravní nehody či požáry. Bohužel jsou ale i případy, kdy neštěstí o Vánocích způsobí lidé sami, třeba i neopatrností či špatným žertem jako na vánočním večírku v Italian Hall. Vánoční době se ale nevyhýbají ani ozbrojenci a teroristé, stačí si vzpomenout na masakr v Barmě v roce 2008 nebo únos francouzského letadla v Alžírsku, od něhož letos uplyne dvacet let.

2008 – Masakr v Kongu

V prosinci 2008 v Demokratické republice Kongo povraždili více než 300 lidí. Ugandští povstalci z nechvalně známé Armády Božího odporu (LRA) tehdy vyplenili několik vesnic v odlehlé severovýchodní části země. Třicítka členů fundamentalistické křesťanské skupiny povstalců pronikla mezi 14. a 18. prosincem do desítky obcí v distriktu Horní Uele ve Východní provincii na severovýchodě země. Ze začátku se vydávali za konžské vojáky a požadovali jídlo nebo oblečení. Donést zásoby k místu, kde povstalci překročili řeku, ale místní obyvatelé odmítli. Ozbrojenci je proto pochytali. Některé zabili, z jiných udělali nosiče násilím. Povstalci odvedli každého, kdo mohl být jen trochu užitečný. Pět dní vláčeli zajatce jako otroky hustým pralesem a brali útokem vesnice po cestě. Když někdo vysílením nemohl, přivázali ho ke stromu a rozsekali mačetami nebo ubili. Povstalci během 96kilometrového pochodu smrti zabili nejméně 321 lidí a dalších 250 unesli. Masakru nezabránily ani jednotky OSN, které mají základny ve větších městech. Povstalci z Boží armády odporu, vedené Josephem Konym, působí od roku 1988 na severu Ugandy a patří k nejbrutálnějším na světě. Od roku 2005 se její bojovníci usídlili na samém severovýchodě Konga, ale také ve Středoafrické republice a na jihu Súdánu.

2004 – Tsunami v Indickém oceánu                 

Na Štěpána, druhý svátek vánoční, 26. prosince 2004 v 01:58 SEČ (07:58 místního času), zasáhlo severozápadní pobřeží indonéského ostrova Sumatry mohutné zemětřesení o síle devět stupňů Richterovy stupnice, které bylo dokonce pátým nejsilnějším zemětřesením od dob, kdy se otřesy vědecky měří. Celkem si tato přírodní katastrofa vyžádala přes 230 tisíc obětí na životech, mezi nimiž byla spousta cizinců, kteří v teplých krajích trávili Vánoce. Do Česka se už nevrátilo osm lidí. Katastrofa zasáhla 11 zemí, kromě nejbližší Indonésie zasáhla Thajsko, Indii, Srí Lanku a dosáhla i do východní Afriky.

2003 – Zemětřesení v íránském městě Bam

V prosinci 2003 v Íránu zahynulo okolo 31 tisíc lidí, když zemětřesení a otřesy půdy poničily historické město Bam, ležící asi tisíc kilometrů jihovýchodně od Teheránu. Zemětřesení přišlo ve dvě hodiny ráno na druhý svátek vánoční a mělo sílu 6,6 stupně Richterovy škály. Přestože otřesy trvaly pouhých 6 sekund, zdemolovaly 90 % historicky cenného města a připravily tak přes 100 000 lidí o střechu nad hlavou. Zraněných bylo až 300 000 obyvatel Bamu a přilehlých oblastí.

1994 – Únos letadla Air France

Na Štědrý den roku 1994 přistál po ránu na letišti alžírského hlavního města Airbus 300 společnosti Air France. Měl se zde zdržet jen krátce, v Alžírsku totiž zuřila občanská válka. Krátce před startem ale vstoupila na palubu čtveřice mladých mužů vydávajících se za policisty. Údajná kontrola dokumentů skončila zastřelením skutečného alžírského policejního úředníka a letadlo obsadili falešní policisté, kteří byli příslušníky teroristického islamistického komanda. Jejich cílem byla Paříž, kde podle svého tvrzení chtěli vystoupit se závažným prohlášením o situaci v Alžírsku. Začalo horečné vyjednávání mezi únosci, alžírskými úřady a francouzskou vládou. Nikdo nechtěl ustoupit, únosci dokonce popravili další dva rukojmí. Na palubě Airbusu zůstalo 173 cestujících a členů posádky. Francouzi nakonec povolili let do Paříže s mezipřistáním v Marseille, francouzské tajné služby totiž získaly informace, že „závažné prohlášení“ má být leteckým útokem na centrum metropole. 26. prosince ráno přistál let č. 8969 skutečně v Marseille, kde na něj už čekala speciální antiteroristická jednotka. Po dvanácti hodinách vyjednávání a taktizování povolily únoscům nervy a zahájili palbu na letištní budovy. Francouzští policisté okamžitě zahájili akci: všichni teroristé byli zabiti, několik cestujících, členů posádky letadla a antiteroristické jednotky bylo lehce raněno.

Airbus A330
Zdroj: ČT24/ISIFA

1974 – Cyklon Tracy

V noci z 23. na 24. prosince 1974 zasáhl australské město Darwin tropický cyklon Tracy. Živly udeřily nečekanou silou, tropické bouře jsou sice v oblasti časté, většinou ale ne nebezpečné. Lidé proto nebyli připraveni a došlo proto k velkému poškození města i zranění jeho obyvatel. O život přišlo přes 70 lidí.  Město cyklon prakticky srovnal se zemí, zřítilo se až 70 % budov a bez domova zůstalo 41 000 lidí.

1951 – Železniční neštěstí v Tangiwai

Na Vánoce 1951 zahynulo přes 150 lidí při nehodě vlaku na Novém Zélandu. Vlak mířil na most přes řeku Whangaehu a jeho strojvedoucí neměl nejmenší tušení, že se řítí do propasti. Jen o pár minut dříve totiž povodeň most vážně poškodila a ten se ve chvíli, kdy vlak sjížděl k řece, zřítil. Zahynulo všech 151 cestujících, těla dvaceti obětí neštěstí unesla voda a nikdo je již nikdy nenašel.

1924 – Protržení přehrady Muck

Na Štědrý den roku 1924 protržení přehrady Muck ve Virginii smetlo městečka Saltville a Palmertown. Nic netušící obyvatelé si užívali poklidného vánočního večera, když se přivalila vlna vody z přetržené přehrady. Neštěstí nepřežilo 18 lidí a následky byly tak velké, že se nějakou dobu uvažovalo, zda města vůbec obnovit.

1913 - Tragédie v Italian Hall

V neštěstí se změnil vánoční večírek v Calumetu v americkém státě Michigan. Na večírek bylo do společenského sálu Italian Hall pozváno přes 400 dělníků s rodinami. Ve chvíli, kdy někdo zavolal, že hoří, vypukla v sále panika. Při pokusu dostat se z místnosti bylo ušlapáno 73 lidí, z toho 59 dětí, a mnoho dalších zraněno. Poplach byl přitom falešný a nikdo později nezjistil, kdo ho způsobil, spekulovalo se například o stávkujících hornících, kteří chtěli vyvolat nepokoje.

1909 – Vánoční blizard v New Yorku

Přestože z dnešního pohledu se může zdát, že zhruba 25 centimetrů sněhu, které napadly v roce 1909 v New Yorku, není ničím tragickým, příval sněhu o Vánocích roku 1909 zabil 18 Newyorčanů. Sníh totálně zablokoval město a ke zraněným se nemohla dostat pomoc.

1896 – Rasové nepokoje v Mayfieldu

Vánoce 1896 v americkém Mayfieldu ovlivnily rasové nepokoje. Městečko ve státě Kentucky se ještě na konci 19. století potýkalo s případy lynčování černochů a ti se v prosinci 1896 rozhodli pro ráznou odvetu. Městečko Mayfield se tak 23. a 24. prosince stalo válečnou zónou, oběti byly na obou stranách. Situaci se nakonec podařilo uklidnit díky vyjednávání.

1811 – Požár divadla v Richmondu

Požár richmondského divadla byl ve své době považován za největší městskou tragédii vůbec a dodnes ji připomíná pomník. Když během představení na druhý svátek vánoční roku 1811 vzplanula od svíčky celá budova richmondského divadla, přišlo o život 72 lidí, mezi nimi i starosta George William Smith či bývalý senátor Abraham B. Venable.

Vydáno pod