Zima komplikuje život v Británii, řada řidičů na noc uvízla

Praha – Namrzlé silnice a sníh trápí řidiče na většině území Velké Británie. Tamní úřady varují i před tvorbou ledovky. Už byl ale obnoven provoz na letišti v Leedsu a Liverpoolu, která musela být kvůli rozmarům počasí včera uzavřena. Dnes má naopak kvůli nepříznivým meteorologickým podmínkám potíže amsterodamské letiště, které několik letů zrušilo.

Zpravodajská stanice BBC varovala, že náledím jsou nejvíce ohroženy sever Anglie, Wales, jižní Skotsko a Severní Irsko. V anglickém regionu East Midlands severně od Londýna se zhruba 2 000 domácností ocitlo bez dodávek elektrické energie.   

Británii zasáhlo sněžení již v pátek, což vyústilo v noční chaos na silnicích. Zhruba třicet lidí včetně těhotné ženy muselo strávit noc v kostele v Sheffieldu poté, co jejich dálkový autobus uvázl v závějích. Podobný osud potkal řadu řidičů na dálnici M1, která spojuje Londýn se severní Anglií.   

Meteorologický úřad vydal pro celé území Spojeného království takzvanou žlutou výstrahu, která je nejnižší ze tří stupňů a znamená varování před nepříznivými podmínkami. Meteorologové předpokládají, že špatné počasí bude panovat až do středy. Dopravu na silnicích může navíc zkomplikovat tání sněhu a jeho opětovné zmrznutí.

Sníh trápí řadu zemí Evropy (zdroj: ČT24)

Kvůli přívalům sněhu byla v pátek uzavřena britská letiště v Liverpoolu a Leedsu, aby technické služby mohly vyčistit vzletové a přistávací dráhy. Část letů byla přesměrována do Manchesteru, kde se kvůli tomu cestující potýkali se zpožděními. Dnes se již provoz na letištích vrátil k normálu.

Naopak nizozemské aerolinky KLM ohlásily, že některé jejich lety odbavované na amsterodamském letišti Schipol dnes budou zrušeny, případně zpožděny. Důvodem jsou předpovědi sněžení - meteorologové očekávají až 20 cm nového sněhu. Komplikace se dotkly i cestujících z Prahy, neboť dopolední linka mezi Prahou a Amsterodamem byla odřeknuta, odpoledních letů se problémy nedotkly.

S hustým sněžením se potýkalo také letiště v Curychu, které odbavovalo lety se zhruba hodinovým zpožděním. Letiště Václava Havla Praha na svém webu uvedlo, že odpolední let z Curychu do české metropole nabral asi 90 minut zpoždění. Večerní linka z Curychu přiletěla do Prahy s hodinovým zpožděním, zpět do Švýcarska pak odletěla oproti řádu asi o 30 minut později.

Mrazivé teploty zasáhly i sever Polska. Tam námraza a popadané stromy odřízly od dodávek elektřiny přes 10 tisíc domácností.

Pod sněhem je i Švýcarsko a francouzské Alpy

Média ve Švýcarsku dnes informovala, že po Vánocích na blátě napadl konečně poprvé v letošní zimní sezoně sníh i v nížinách a údolích. Policisté hlásí kvůli sněhové nadílce řadu dopravních nehod, jen v kantonu Bern se jich podle portálu tagesanzeiger.ch událo více než šest desítek. Meteorologové na většině území Švýcarska vyhlásili varování před sněžením. To doprovází také prudký vítr, který v horách dosahuje v nárazech až 120 kilometrů v hodině. Potíže ve Švýcarsku měla i železnice: vlaky nejezdily například mezi Ženevou a Bernem, ochromena byla i příměstská železnice v metropoli.

Zima v plné síle vstoupila také do východní Francie. V alpských oblastech Savojska zastavily přívaly sněhu na 15 tisíc aut. Úřady vyzvaly řidiče, aby do hor nejezdili, a ti, co se už na cestu vydali, aby jízdu přerušili. Města a horská střediska jako Aix-les-Bains, Albertville, Chambéry či Moutiers pro posádky aut zřídila nouzová ubytování.