Hořící trajekt si vyžádal už deset obětí, další osoby policie pohřešuje

Řím - Nejméně deset mrtvých si vyžádal požár na italském trajektu, ze kterého se dnes podle italského ministra dopravy Maurizia Lupiho podařilo evakuovat nejméně 427 lidí, včetně 56 členů posádky. Palubní seznam uvádí, že na lodi mělo být 478 osob, včetně 422 cestujících. Pohřešovány tak mohou být ještě čtyři desítky lidí, což ale dosud úřady nepotvrdily. Jako poslední na palubě lodi zůstal její kapitán Argilio Giacomazzi a čtyři italští námořníci, kteří dohlíželi na dokončení záchranné operace. Italská ministryně obrany Roberta Pinottiová odhadla, že se pohřešuje ještě 23 osob. Mezi necelými pěti stovkami cestujících na palubě podle všeho nebyli žádní Češi.

„Oficiálně jsme od řecké strany neobdrželi informaci, že by na palubě byli čeští občané,“ řekla konzulka Blanka Kovácsová z ambasády ČR v Řecku. V neděli je prý místní úřady informovaly o přítomnosti deseti českých cestujících, nicméně dnes ráno se omluvily, že šlo o omyl. „Na náš úřad se rovněž neobrátil žádný český občan ani jeho rodina,“ dodala Kovácsová. České velvyslanectví v Římě má od italských úřadů, které záchranné operace řídí, informace o tom, že na seznamu pasažérů žádní Češi nebyli.

Italský premiér Matteo Renzi potvrdil informaci řecké pobřežní stráže, že neštěstí si vyžádalo pět mrtvých, italská pobřežní stráž později na Twitteru uvedla, že bylo nalezeno dalších pět těl. Na tiskové konferenci u příležitosti konce roku ministerský předseda ocenil práci záchranářů a pobřežní stráže a uvedl, že pomohli předejít mnohem horšímu masakru. Na palubě lodi bylo v době požáru téměř 500 cestujících a členů posádky.

La guardia costera de Italia sumó, hasta ahora, la muerte de 10 personas por el incendio del ferry #NormanAtlantic pic.twitter.com/hNtKLRAnKd

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala podle pobřežní stráže tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela 44 námořních mil (přes 80 kilometrů) od ostrova Korfu. Požár zřejmě způsobila dvě nákladní auta v podpalubí, která začala zatím z neznámých příčin hořet. Spekuluje se také, že některá z nich převážela uprchlíky.

Cestující postupně odvážely vrtulníky z horní paluby lodi. Podle posledních informací je oheň částečně pod kontrolou a loď se snaží odtáhnout remorkér vyslaný z přístavu Brindisi. „Stále se potýkáme s určitými problémy - tažné lano se několikrát přetrhlo, teď se ho snaží znovu zaháknout. Způsobily to silné vlny - a počasí se dál zhoršuje,“ upozornil Nicola Prete z brindiské provincie.

Záchranu cestujících komplikovalo počasí

„Myslím, že záchranáři nepochybili a pracují ve velmi složitých přírodních podmínkách,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi kapitán dálné námořní plavby Karel Zeman s tím, že v místě zuří velmi silná bouře. Zeman upozornil, že požár vypukl v garáži, kde se převážejí automobily, a pasažéři proto museli být na otevřené palubě, aby se nenadýchali splodin. „Být na otevřené palubě v takovém větru a zimě je velmi náročné,“ poukázal Zeman s tím, že vítr je tak silný, že by mohl některého z pasažérů dokonce smést do moře. Situace na trajektu se podle zachráněných zhoršovala, spodní patra jsou extrémně rozpálená a cestující dusí kouř.

Větší skupina zachráněných dorazila ráno do italského Bari, kde se jim dostane lékařské péče. Jsou podchlazení a vyčerpaní, žádná vážnější zranění ale neutrpěli. V nemocnicích v dalších městech jsou i další cestující, rovněž s podchlazením, otravou oxidem uhelnatým a jedna žena utrpěla zlomeninu pánve, uvedly italské úřady.

Italskou loď plující po populární trase mezi Řeckem a Itálií provozuje řecká trajektová společnost ANEK Lines. Na její palubě byli hlavně turisté a řidiči kamionů. Mezi pasažéry bylo 234 Řeků, ale také Turci, Albánci, Italové a Švýcaři. Posádku prý tvoří 22 Italů a 33 Řeků. V útrobách trajektu je také kolem dvou stovek automobilů. 

Svědectví některých cestujících přes mobilní telefony:

  • „Pokusili se spustit záchranné čluny, ale všichni se na ně nedostaneme. Není tu žádná koordinace.“
  • „Je tma, vnitřek lodi je v plamenech. Jsme na můstku, vidíme připlouvat nějakou loď… Otevřeli jsme bedny a dostali záchranné vesty, snažíme se zachránit se.“