Zmatky v počtu zachráněných z hořící lodi trvají dál

Řím – Italská prokuratura dál vyšetřuje příčinu požáru italské lodi, která začala hořet v neděli během cesty z Řecka do Itálie a ze které muselo být evakuováno přes 400 lidí. Výslech kapitána lodi Argilia Giacomazziho a jeho posádky zabral přes pět hodin. Poslední údaje hovoří o 11 obětech, stále se ale pohřešuje 98 lidí. Je ale možné, že na trajektu vůbec nebyli, anebo jsou ještě na některé z lodí, která pomáhala s evakuací.

Celkem 212 cestujících už dovezla loď italského námořnictva do přístavu Brindisi. Itálie, která koordinovala záchranné operace; počítá s celkem 427 evakuovanými lidmi. Na seznamu cestujících bylo přitom uvedeno více osob a podle italského prokurátora Giuseppeho Volpeho je stále nezvěstných 98 cestujících.

Pravdou ale je, že kvůli špatným povětrnostním podmínkám zatím ještě nedorazila ke břehům jedna z lodí s částí zachráněných. Italské úřady rovněž naznačily, že oficiálně oznámený seznam pasažérů nemusí udávat skutečný počet cestujících, protože to může být jen výčet rezervací.

Prokuratura své vyšetřování rozšíří i na majitele italské lodi, kterou provozuje řecká trajektová společnost ANEK Lines. Podle původních informací měl být kvůli dalšímu prozkoumání vrak lodi dotažen do italského Brindisi. Nicméně kvůli rozbouřenému moři se to nedařilo, a tažná loď proto plavidlo vlekla spíše k pobřeží Albánie.

Loď Norman Atlantic, mířící z řeckého Patrasu do italské Ancony, vyslala podle pobřežní stráže tísňový signál ve chvíli, kdy se nacházela 44 námořních mil (přes 80 kilometrů) od ostrova Korfu. Na palubě byli hlavně turisté a řidiči kamionů.

Vydáno pod