Libérie postižená ebolou oslaví příchod nového roku

Monrovia – Liberijská vláda výjimečně zrušila na jeden den zákaz nočního vycházení, které v západoafrické zemi platí jako opatření proti smrtícímu viru ebola. Liberijci tak podobně jako lidé jinde po světě budou moci oslavit příchod Nového roku.

Zákaz vycházení, který běžně platí pro noční hodiny od půlnoci do šesté ranní, vláda zavedla ve snaze zamezit dalšímu šíření viru ebola, který si jen v této zemi vyžádal přes 3 400 mrtvých. Zákonem se obyvatelé řídí už od září. Ministerstvo informací ale uvedlo, že prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová dočasně toto omezení zrušila, a to kvůli dnešní noci.

Lidé se tak mohou zúčastnit tradičních novoročních mší v kostelích. Náboženské budovy by ale kvůli tomu měly zajistit, že se budou dodržovat základní pravidla bránící šíření eboly. Patří mezi ně hygienická opatření, jako je mytí rukou nebo kontrola teploty. Jednotlivé kostely by se také neměly přeplňovat.

Agentura Reuters informovala, že humanitární organizace toto rozhodnutí, byť jednodenní, kritizují. Například Lékaři bez hranic už v minulých týdnech varovali všechny tři západoafrické země, jež představují ohniska nákazy, vedle Libérie také Sierru Leone a Guineu, aby se nepoddávaly falešnému pocitu bezpečí. S nebezpečím v podobě eboly se sice daří bojovat a situaci stabilizovat, ale ještě není vyhráno. Humanitární organizace tak doporučují, aby se i nadále přísně dodržovala opatření zabraňující lidem ve shromažďování.

Vánoce minulý týden prožili Liberijci ještě s omezeními. Především oslavy na veřejných místech se nekonaly, lidé se ve velkém spíš vyhýbají i tržištím. Přesto si i tak pořizovali aspoň vánoční dekorace. 

Vydáno pod