Šéf kancléřství Angely Merkelové má být dočasným ministrem financí, píše deník

Německým ministrem financí by se měl dočasně stát šéf kancléřství Peter Altmaier (CDU), uvedl to deník Süddeutsche Zeitung. Současný ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) směřuje do čela parlamentu a jeho nástupce v čele ministerstva vzejde až z koaličních jednání. Ta mohou ale trvat měsíce.

Devětapadesátiletý Altmaier, který je jedním z nejbližších spojenců německé kancléřky Angely Merkelové (CDU), by si po dobu svého vedení státní kasy měl ponechat i post šéfa kancléřství.

Nynější ministr financí Schäuble by měl v čele Spolkového sněmu stanout 24. října, kdy se parlament poprvé od zářijových voleb sejde. Pětasedmdesátiletý politik je služebně nejstarším poslancem. Ve Spolkovém sněmu zasedá od roku 1972 a uznávají ho i poslanci opozičních stran.

obrázek
Zdroj: ČT24

To je spolu s jeho rétorickými schopnostmi, kterými by měl podle představ svých spolustraníků ukáznit i poslance protestní Alternativy pro Německo (AfD), jeden z důvodů, proč se ho CDU/CSU rozhodla na post nominovat.

Druhý důvod je čistě pragmatický. CDU/CSU v nedělních parlamentních volbách výrazně oslabila a o nové koalici bude jednat se svobodnými demokraty a Zelenými. Není tedy pravděpodobné, že by se jí znovu podařilo obsadit post ministra financí.

Jako o možných nástupcích Schäubleho se hovoří především o politicích svobodných demokratů, včetně jejich místopředsedy Wolfganga Kubickiho nebo Wernera Hoyera, který je šéfem Evropské investiční banky (EIB).