Piráti v Brně odhlasovali koaliční smlouvu. Podepsáno má být v pondělí

Piráti v Brně schválili koaliční smlouvu s ODS, ČSSD a lidovci. Dvoudenní hlasování sice končí až v pátek večer, pro podpis smlouvy se už ale vyslovila potřebná nadpoloviční většina. Ostatní strany schválily smlouvu dříve, jejímu podpisu už tak zřejmě nic nebrání.

Hlasování brněnské členské základny Pirátů začalo ve středu večer. Pro schválení stačila nadpoloviční většina 11 ze všech 20 členů. Třináct členů už koaliční smlouvu podpořilo už ve čtvrtek dopoledne.  Ostatní strany schválily smlouvu dříve. Předseda brněnské ODS Robert Kerndl řekl, že podpis koaliční smlouvy očekává v pondělí.

Pro schválení koaliční smlouvy byli například lídr brněnských Pirátů a jejich předseda Tomáš Koláčný, krajský předseda strany Róbert Čuma nebo poslanec Tomáš Vymazal. Proti byla naopak budoucí radní Markéta Gregorová nebo Jakub Sobocik, zdrželi se Jiří Ulip a Marcel Kolaja.

Část Pirátů koaliční smlouvu kritizuje

Gregorová považuje za rozumnější opozici a kritizuje způsob, jakým koalice vznikla. Sobocik zase uvedl, že politiku lze brát jako boj o moc, lže se a intrikuje a podaná ruka neplatí, přičemž spojenectví jsou účelová a platí jen do doby, než přijde lepší nabídka. Jiří Ulip pak v diskusi řešil minulost Markéty Vaňkové, jedničky ODS a budoucí primátorky. Vadilo mu, že dříve vymáhala pohledávky z pokut černých pasažérů ostravského dopravního podniku pro offshorovou firmu.

Tomáš Koláčný je rád, že se podařilo smlouvu schválit. „Předkládal jsem smlouvu, která je dobrá a umožňuje prosadit dva body našeho programu, které se nedařilo dohodnout s hnutím ANO. To je oprava rezidentního parkování a otevřená výběrová řízení pro zakázky do šesti milionů,“ řekl Koláčný.

Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou by měla být brněnská jednička ODS Markéta Vaňková. ODS bude mít čtyři radní, lidovci a Piráti po třech a jednoho ČSSD. Volby vyhrálo hnutí ANO s 18 mandáty, které ale skončí v opozici, stejně jako SPD. ODS má 14 zastupitelů, KDU-ČSL osm, Piráti šest a ČSSD pět.

ODS bude mít na starost investice, dopravu, sociální služby, marketing a cestovní ruch. KDU-ČSL bude mít v gesci zdravotnictví, školství, sport, územní plánování a životní prostředí. Piráti se budou starat o majetek, kulturu, participaci veřejnosti, informační technologie, strategii a analýzu dat. ČSSD připadne bytová politika a správa majetku.