Piráti se dohadují o brněnské koalici. Není jasné, zda podepíší smlouvu

V Brně se odsouvá termín podpisu koaliční smlouvy mezi ODS, KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Piráti prodloužili o dva dny – do středy – debatu o smlouvě v členské základně. Pak bude následovat dvoudenní hlasování. Předseda brněnské ODS Robert Kerndl předpokládá, že s ohledem na prodloužení debaty přibudou podpisy pod smlouvu až po víkendu.

Původně měla diskuse mezi Piráty končit 23. října. Po zveřejnění celého obsahu smlouvy politici jako termín podpisu uvedli středu 31. října. Prodloužením debaty se ale podpis dohody o spolupráci přesune do dalšího měsíce. 

Partneři představili koaliční smlouvu minulé úterý. Piráti však až v pátek zahájili schvalovací proces, který měl mít původně tři dny na debatu a dva dny na schvalování, nyní má tedy na diskusi pět dní.

Ostatní strany už mají koaliční smlouvu schválenou. „Schvalovací procesy mají nastavené jinak než my ostatní. Nervózní z toho nejsme. Pokud to v pátek odsouhlasí, podpis by byl asi v pondělí,“ uvedl Kerndl.

Piráti zatím diskutují o koaliční smlouvě a také o analýze, která měla odhalit případné problémy budoucích radních se zákonem. Neodhalila sice žádné trestní stíhání, nicméně poukázala na některé možné střety zájmů.

Část Pirátů má o spolupráci pochyby

Brněnská pirátská základna má dvě desítky členů. Někteří už se vyjádřili proti koaliční smlouvě, nepodpoří ji například budoucí radní pro kulturu Markéta Gregorová nebo Jakub Sobocik. Gregorová považuje za rozumnější opozici, kritizuje způsob, jakým koalice vznikla, což podle ní mluví o způsobech, na které jsou její účastníci zvyklí.

Původně mělo koalici domluvenou hnutí ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Přestože všichni zástupci oznámili tuto koalici na tiskové konferenci, druhý den nastal obrat a na nové koalici se dohodli zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž obešli vítězné ANO.

Sobocik zase uvedl, že politiku lze brát jako boj o moc, lže se a intrikuje a podaná ruka neplatí, přičemž spojenectví jsou účelová a platí jen do doby, než přijde lepší nabídka. Jiří Ulip zase v diskusi řeší minulost Markéty Vaňkové, jedničky ODS a budoucí primátorky. Dříve pracovala pro offshorovou firmu Brandson Enterprises z Karibiku.

Vymáhala pro ni pohledávky z pokut černých pasažérů ostravského dopravního podniku. Majitele firmy nelze dohledat, její ředitel skončil ve vězení kvůli praní špinavých peněz. Vaňková už dříve uvedla, že pro firmu jako advokátka pracovala, popřela ale možnou spojitost s jakýmkoli pochybným jednáním.

Piráti a také ČSSD mají nabídku od ANO na vytvoření koalice, obě strany ale zatím dál jednají o koalici vedené ODS. ANO má 18 mandátů, ODS 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.