Čekání na voliče. Poprvé nepřišel v Ostravě-Hrušově nikdo, v druhém kole sečetli devět hlasů

Před dvěma týdny nepřišel do volebního okrsku v Ostravě-Hrušově ani jeden volič. Po druhém kole prezidentských voleb mohla komise po uzavření místností odejít domů zhruba po patnácti minutách, celkem totiž sečetla pouze devět hlasů. Ve statistikách je tak tento okrsek na severu Moravy, kde je registrováno 109 voličů, raritou.

V prvním kole prezidentských voleb nevhodil v okrsku svůj hlas do urny ani jeden volič. Aby neměl v druhém kole opět nulové skóre, vyřídil si sám předseda komise voličský průkaz a do urny vhodil svůj hlas. Nakonec ale do volební místnosti zavítali i další.

S nízkou volební účastí se tam potýkají u většiny voleb. „Při prvním kole nepřišel žádný oprávněný volič. Při volbách do krajů v roce 2016 zde bylo, tuším, 14 voličů. A při volbách do sněmovny v loňském roce přišli dva oprávnění voliči,“ řekl předseda volební komise Ostrava-Hrušov Jan Plinta.

Ani přes nulovou volební účast se ale členové komise nevyhnou zákonem stanovené agendě.

„Zabralo to zhruba 15 až 20 minut. Musíme nejprve zabezpečit neodevzdané úřední obálky společně s neodevzdanými hlasovacími lístky a otevřít urny. Všechny tyto informace musíme zapsat do zápisu. Toto musíme zapečetit spolu s ostatní volební dokumentací a odvézt na úřad do Slezské Ostravy,“ vysvětlil Plinta.

V okrsku je celkem zapsáno 109 voličů. Ve druhé kole prezidentských voleb ale využilo možnost odevzdat svůj hlas právě tam jen 9 voličů. Jeden z odevzdaných hlasů byl navíc neplatný.

Hrušov patří mezi vyloučené lokality

Okolí volebního okrsku v Hrušově patří v Ostravě k vyloučeným lokalitám. Město tam před několika lety přestěhovalo obyvatele z Přednádraží. Domy, ve kterých žilo asi 200 lidí, byly postaveny ještě před první světovou válkou pro železničáře a v roce 2012 stavební úřad rozhodl, že jsou pro své obyvatele nebezpečné. Místní se tak po dohadech nakonec do Hrušova přestěhovali.