Bez plynu či elektřiny jsou v tornádem postižených obcích stále desítky domácností. Zůstávají policisté, hasiči i vojáci

Brífink krizového štábu Jihomoravského kraje 9. července (zdroj: ČT24)

Bez plynu či bez elektřiny jsou v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku stále desítky domácností. Problémem je především elektřina, musí se budovat provizorní vedení. Po jednání krizového štábu to uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Na místě zůstávají hasiči, policisté i armáda.

Na plyn jsou už znovu připojené Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves. Zprovozněny tam nejsou vesměs přípojky u zdemolovaných domů či tam, kde to dosud nebylo možné. V Lužicích jde o dvanáct přípojek, v Mikulčicích o dvaačtyřicet, v Moravské Nové Vsi o šestadvacet.

„Specifická situace je v Hruškách, tam je sedmdesát sedm nemovitostí bez plynu. Celkem čtyřiadvacet by mělo být připojeno dnes, u zbytku se musí rekonstruovat vedení, to bude trvat asi čtrnáct dní,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Musí se vybudovat provizorní vedení

Ohledně elektřiny jde o vyšší čísla. Bez elektřiny jsou tři domácnosti v Pánově, v Moravské Nové Vsi dvě stě šedesát osm, v Mikulčicích dvě stovky, v Lužicích sto pětatřicet a v Hruškách devadesát tři. „Na elektřině se pracuje, to je trochu větší problém, musí se budovat nové provizorní vedení,“ řekl hejtman.

Hodonínskem a Břeclavskem se prohnalo tornádo 24. června. O den později ráno bylo v oblasti bez elektřiny sedmdesát pět tisíc odběratelů, do večera se jejich počet snížit na tři tisíce pět set.

Hasiči dokončují likvidační práce

V Lužicích na Hodonínsku končí likvidační práce po tornádu, hasiči místo předají obci. Ke konci se chýlí i práce v Hruškách na Břeclavsku, kde se podle ředitele jihomoravských hasičů Jiřího Pelikána čeká na dokončení několika demolic. Předání obce bude během několika dní. Likvidační a demoliční práce stále pokračují v hodonínském Pánově, v Moravské Nové Vsi a v Mikulčicích.

Na místě jsou stále potřeba řemeslníci a dobrovolníci. Proti minulému víkendu už do obcí mohou přijet sami. „Lidé mají už peníze, dostávají je od organizací. Práce je tam potřeba strašně moc, takže pokud jsou tady řemeslníci, tak ať se nabídnou,“ vyzval Grolich.

Mění se výdej materiálu zdarma. V obcích dosud podle hejtmana fungovala výdejní místa živelně, nebylo zřetelné, kdo si bere co a zda toho tolik potřebuje. „Domluvili jsme se, že od soboty bude jedno centrální místo v Moravských naftových dolech,“ uvedl hejtman. Tam si budou moci zájemci materiál vyzvednout na základě potvrzení obce. Ve skladu bude pomáhat i armáda, která bude schopna lidem patřičný materiál i zavézt.

Mění se i systém skládkování. Odpad se bude z meziskládek zavážet už jen na skládky v Hruškách a v Hodoníně, skládku u Mikulčic hasiči uzavřeli. Podle Pelikána tam mají přístup už jen drobné náklady od tamních obyvatel.

Události: Likvidace škod po tornádu v Lužicích na Hodonínsku končí (zdroj: ČT24)

Tržil odmítá spekulace o rabování

Šlo o tornádo druhé nejsilnější kategorie s rychlostí větru až přes tři sta kilometrů v hodině. Způsobilo smrt šesti lidí, poničilo asi dvanáct set domů. Organizace Člověk v tísni odhaduje, že bouře v oblasti silně zasáhla zhruba šestnáct set domácností. Ke zbourání je v lokalitě určeno asi sto osmdesát pět domů. Vznikly mnohamiliardové škody.

Na místě stále zůstávají policisté. „Policie v obcích nekončí, bude tam do té doby, kdy to bude vyžadovat bezpečnostní situace. Budeme končit střežení zničených vozidel,“ řekl ředitel Krajského ředitelství PČR Jihomoravského kraje Leoš Tržil. Ten odmítá spekulace o rabování. „To, že obec vyhlásí, aby si lidé zajistili majetek, neznamená, že se tam rabuje,“ dodal.

Armáda zřídila polní ošetřovnu

Armáda poslala na pomoc obcím zasaženým tornádem na jihu Moravy zdravotníky. V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku vojáci zřídili ošetřovnu, ve které se starají o drobná poranění dobrovolníků nebo hasičů. Armáda také poskytla kontejnery, ve kterých od víkendu bude moct působit místní praktický lékař a pediatr.

O zřízení polní ošetřovny armádu požádala jihomoravská záchranná služba, která dosud tuto službu poskytovala. „Fungovat začala od čtvrtka, za první den praktický lékař, sestra a zdravotnický záchranář pomohli v sedmnácti případech. Většinou ošetřují drobná poranění, jako jsou odřeniny nebo popáleniny. Zasahovali ale také u zraněného, který spadl ze střechy,“ popsala mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Ošetřovna je složena ze dvou kontejnerů, sanity a elektrocentrály. V Moravské Nové Vsi budou zdravotníci působit do 25. července. Vojáci na jižní Moravě pomáhají od počátku, kdy bouře s tornádem místní obce poničily. Nasazeno je aktuálně sto padesát pět vojáků, kteří mají k dispozici sto kusů techniky.

Obce a firmy z okolí Lipna darovaly dřevo

Obce a firmy z okolí lipenské přehrady a Šumavy věnovaly oblastem na jihu Moravy postiženým tornádem tři kamiony střešních latí a prken. Jde o dar v hodnotě přibližně 750 tisíc korun.

„Místostarosta Vyššího Brodu Jan Straka komunikoval s místostarostou Břeclavi, což je obec s rozšířenou působností pro tornádem postižené obce. Dozvěděl se, že to, co by se jim opravdu hodilo, jsou střešní latě. Střecha nad hlavou je nyní pro mnohé to nejdůležitější. Chtěli jsme pomoc pokud možno konkrétní a adresnou,“ řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek, který pomáhal akci koordinovat.

Kamion se dřevem míří do tornádem postižených obcí
Zdroj: Václav Pacner/ČTK

Dodal, že kamiony zboží přepraví do obcí Hrušky a Moravská Nová Ves. Nejvíce dřeva dodala firma Jihozápadní dřevařská ze Sušice. „Jedná se o čerstvou zdravou smrkovou kulatinu z šumavských lesů. Katastrofa, ke které došlo na Moravě, nás velmi zasáhla, tudíž jsme se rozhodli, že ke stávajícím charitativním akcím naší firmy připojíme ještě pomoc oblasti postižené tornádem a uvítali jsme organizaci ze strany Turistického spolku Lipenska, se kterým spolupracujeme,“ uvedl ředitel Jihozápadní dřevařské Miroslav Michna.

Dřevo dále poskytly Vojenské lesy, společnost Agrowald z Přířezu u Rožmberka nad Vltavou a obce Černá v Pošumaví a Horní Planá. Pila v Černé v Pošumaví pak materiál zpracovala. „Jsem moc rád, že se všichni na Lipensku postavili k pomoci čelem, že jsme dokázali zorganizovat tolik potřebnou pomoc,“ uvedl starosta Horní Plané Jiří Hůlka.

Peníze nebo materiál na Moravu věnovala i řada jihočeských měst. Kromě toho Jihočeský kraj poskytl krovy pro osmdesát domů.

Pojišťovny odhadují počet škod napáchaných tornádem na 10 670 za tři miliardy korun. Nahlášeno jich mají 7500 za 2,6 miliardy korun. Z bouřek, které zasáhly Česko v předminulém týdnu, je celkem 28 800 škod za více než čtyři miliardy korun. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven.