Protiofenzivu bychom mohli zahájit za měsíc. Potřebujeme zbraně, vyzývá hlava Luhanské oblasti

Hlava Luhanské oblasti Hajdaj k ruské ofenzivě (zdroj: ČT24)

Ruská ofenziva na Ukrajině začala více využívat letectvo k podpoře pozemních jednotek, uvádí ukrajinský generální štáb. Nejtvrdší boje se nyní svádějí o město Severodoněck. Hlava Luhanské oblasti Serhij Hajdaj řekl, že ruské jednotky úmyslně míří na úkryty civilistů. Ujistil, že ukrajinští vojáci budou oblast bránit do posledních sil. Rozhovor poskytl spolupracovnici České televize Julii Netidové.

Proč podle ukrajinského ministerstva obrany ofenziva Rusů teprve teď vkročila do rozhodující fáze?

Je pravda, že dnes je první den čtvrtého měsíce války a ruské armádě se nepodařilo projít přes Luhanskou oblast. Teď jsou veškeré síly věnovány domu, aby získali Severodoněck, nebo přetnuli trasu Lysyčansk – Bachmut, anebo – a to už je pro ně top účel – získali celou oblast. A tak vidíme, že je nasazováno obrovské množství techniky, neexistuje žádná obec, kterou by neostřelovali, ostřelují od rána do večera, Lysyčansk ovšem poněkud méně, Severodoněck více. Používají dělostřelecstvo, tanky přijíždějí a střílí na objekty, které jsou poblíž. Pálí systémy Grad, Smerč a Uragan.

Tyto systémy používají okupanti už několik dní, střílí na chemický závod Azot v Severodoněcku. Jak to tam vypadá?

Zaplať pánbůh, což říkám za časů války. Během míru by bylo špatné, kdyby závod nefungoval v celé kapacitě, ale nyní nefungoval na sto procent. Pamatujete si na ten výbuch v Libanonu? To právě vybouchla močovina, ale díky tomu, že chemický závod nefungoval na sto procent, tak tam nebyly takové zásoby močoviny. Zato ale mají několik velkých úkrytů a tam se schovává civilní obyvatelstvo, tam nejsou vojáci, přivážíme tam generátory, jídlo, power banky, vše, co je zapotřebí. Oni tam jsou v relativním bezpečí. Ale ostřelování trvá, oni bohužel ostřelovali i v okamžiku, kdy lidé přišli do jakéhosi altánku připravit si jídlo.

Rusové více využívají i letectvo, je to tak? Způsobuje to Luhanské oblasti velké potíže?

Máme s tím potíže, protože nemáme dost systémů protivzdušné obrany, takže nad námi ruská letadla víceméně létají bez zábran, bez překážky, hází bomby a ostřelují nás. Takže potřebujeme zbraňové systémy, které by nám umožňovaly sundat tato letadla z nebe.

Říká se, že by ovládnutí severodoněcké kapsy Rusy představovalo dobytí celé Luhanské oblasti a následně i celého Donbasu. Je to tak?

Ve válce je možné všechno, bohužel nemohu nic předpovídat. Řeknu jen, že budeme držet obranu tak dlouho, jak to jenom vydržíme. Ruská armáda dosud získala pouze část Luhanské oblasti. Ukrajině zbylo asi deset procent - Severodoněck, Lysyčansk, Zolote, Katerynivka a přilehlé obce. To zůstává Ukrajině. Máme před sebou obrovský úkol, musíme vydržet tlak ruských agresorů. Až získáme zbraně, zahájíme protiofenzivu.

Kdy se to stane?

Já počítám s tím, že tak za měsíc. Ten měsíc musíme vytrvat, není to lehké, protože oni jsou jako švábi a lezou doslova odevšad. Ale my se držíme již čtvrtým měsícem. Oni neustále střílejí na naše pozice, používají k tomu dělostřelectvo, tanky, letadla a jistě chápete, že když stojíte na jednom místě, tak ta opevnění, která si postavíte, se pomaličku ničí. Samozřejmě oni to opravují, ale nemá cenu se tam držet. Je potřeba organizovaně ustoupit, aby tam jednoduše nezemřeli všichni. Potřebujeme vyhrát válku, nikoliv bitvu o jedno město, o Severodoněck. Už čtvrtý měsíc ostřelují naši oblast, toto město a usilují o to, aby získali celé území Luhanské oblasti. Dokud ale stojíme, tak nemohou odejít do Doněcké oblasti.

Daří se dodávat humanitární pomoc?

Ano, ale není to lehké, protože oni ničí i cesty, tu hlavní už úplně zničili, po ní se jet nedá, ale daří se nám dodávat vesty, tablety pro čištění vody, elektrogenerátory, automobily pro záchrannou službu, autobusy pro evakuaci, nádrže na pitnou vodu. Zkrátka vše, co umožní lidem vytrvat.

Dokážete evakuovat všechny civilisty z celé oblasti?

Tam, kde probíhají boje, ne. Můžeme evakuovat lidi z Hyrského ze Severodoněcku, tam je to ovšem padesát na padesát, protože Rusové zničili most.