50 milionů pro Čapí hnízdo – dotační podvod, nebo jen cílená kampaň?

Financování rekreačního areálu Čapí hnízdo, který vlastnil ministr financí Andrej Babiš (ANO), šetří od roku 2015 česká policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Důvodem je podezření z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun. Babiš jakoukoliv vinu od počátku odmítá a mluví o cílené kampani. Policie ale požádala sněmovnu o jeho vydání, stíhat chce i Jaroslava Faltýnka (oba ANO).

Rekreační areál poblíž Olbramovic postavil Babiš před rokem 2010. Na stavbu se mu podařilo získat i 50 milionů korun z Evropské unie. Podle anonymního trestního oznámení se tím ale měla skupina lidí kolem společnosti Farma Čapí hnízdo, a. s., dopustit dotačního podvodu.

Společnost vznikla v roce 2008. Koncern Agrofert nejprve převedl dceřinou firmu Agro ZZN Pelhřimov na akciovou společnost s anonymními akciemi. V únoru 2008 převzal akcie neznámý vlastník a o několik dní později se Agro ZZN Pelhřimov přejmenovala na Farmu Čapí hnízdo. Jen týden poté tato společnost požádala o dotaci ve výši 50 milionů korun na stavbu rekreačního střediska.

Reportéři ČT: Nesrovnalosti kolem Čapího hnízda nemizí (zdroj: ČT24)

Kdyby ale Čapí hnízdo bylo součástí Agrofertu, peníze by nikdy nedostalo. Nárok na dotaci navíc farma neměla ani po svém přejmenování, protože dva roky před žádostí o dotaci byla ještě součástí velkého koncernu, což odporovalo předpisům dotačního programu. 

Reportéři ČT pak loni v květnu upozornili, že farma podle účetní závěrky z roku 2008 dokonce v době podání žádosti ještě patřila pod Agrofert.

Středočeský úřad ale přesto dotaci přidělil. Projekt přitom podle serveru Neovlivni.cz před jeho schválením zpochybnili dva experti najatí středočeským dotačním úřadem, který žádost vyřizoval. Podle najatých odborníků nebyl ekonomicky životaschopný. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle trestního oznámení tím došlo ke zločinnému spolčení. Mezi odpovědnými osobami jmenuje tehdejší manažery Agrofertu v čele s Babišem a Jaroslavem Faltýnkem, vedení Farmy Čapí hnízdo, představitele Středočeského kraje včetně tehdejšího hejtmana Petra Bendla (ODS) a vedení dotačního úřadu Střední Čechy včetně Tomáše Novotného. 

V trestním oznámení je zmíněné především Babišovo vyjádření v dokumentu České televize Matrix AB. Čapí hnízdo tehdy přijeli navštívit velvyslanci a ministr se chlubí, jak luxusní resort postavil.

Hlásí se i k tomu, že projekt osobně vymyslel: „Napadlo mě to, když jsem s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo na krmení koz. Byla tam obrovská fronta a já nesnáším čekání. Tak jsem si řekl, že udělám podobný projekt.“

Český žurnál: Matrix AB (zdroj: ČT24)

Babiš měl navíc kontrolovat společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., i v letech 2008 až 2014, kdy se ještě vlastník skrýval za anonymními akciemi. Agrofert se k vlastnictví společnosti oficiálně přihlásil až v dubnu 2014. Jen o dva měsíce později – 30. června 2014 totiž v Česku anonymní akcie skončily. Pokud by se k nim jejich majitelé nepřihlásili, cenné papíry by ztratily hodnotu. 

Kvůli kauze proběhla na konci března i mimořádná schůze sněmovny. Babiš na ní zveřejnil, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Dál trval na tom, že žádný dotační podvod nespáchal. 

Vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům ještě neskončilo. Úřad ale v květnu oznámil, že ho uzavře do konce roku. „OLAF už všechny informace k dispozici má. Komisaři před pár týdny zjišťovali poslední dokumenty. Verdikt je na spadnutí. Mění se ale šéf OLAFu, a protože je to citlivá záležitost, je otázka, jestli se na verdikt nebude čekat až s jeho nastoupením v lednu příštího roku,“ řekla České televizi šéfredaktorka Neovlivni.cz Sabina Slonková.