Od Svobodného slova k TikToku. Nová podcastová série Background ČT24: Generace provede etapami české novinařiny

Někteří v médiích pracují celá desetiletí, jiní zase s profesí začali teprve nedávno. Jedno ale mají společné – chtějí informovat. Porevoluční novináři a novinářky odhalovali největší kauzy, mapovali nejzásadnější politická rozhodnutí, nebo také začali přinášet zprávy o terorismu, válce a chudobě. Současná generace reportérů zase točí podcasty, využívá sociální sítě nebo mobilní telefony a změnila se i jejich témata. Jak žurnalistiku vnímají novináři napříč generacemi? K čemu se vracejí a kam směřují? To jsou otázky pro novou podcastovou sérii redakce pořadu Newsroom Background ČT24: Generace.

„Background je jakési zákulisí, něco, co v pořadu Newsroom ČT24 ukazujeme několik let podrobně. Máme za sebou úspěšné seriály jako Mediální revoluce nebo Kauzy. Televize ale neumožňuje jít tolik do hloubky. Tam můžeme jít na webu, na sítích nebo právě v podcastech. Jednotlivé generace novinářů, jejich konkrétní příběhy a osudy tak představíme ve velkém. V rozhovorech se budeme ptát i těch, kteří běžně dotazy spíš kladou,“ shrnuje dramaturg pořadu Newsroom ČT24 Luboš Rosí, jehož redakce sérii ve spolupráci s webem ČT24 tvoří.

Svobodná žurnalistika se v porevolučním Československu začínala teprve tvořit. Jak vypadaly tehdejší redakce? Jak si v té době reportéři a reportérky budovali kontakty? A proč se vůbec rozhodli být novináři? Právě těmto tématům se podcastová série bude věnovat. Zároveň se ale zaměří také na vývoj profese a rozdíl v jejím chápání mezi generacemi českých žurnalistů.

Jak moc se práce v době sociálních sítí změnila? Jakou roli nyní hrají třeba psané noviny nebo jak funguje práce se zdroji? Odpovídat budou ti, kteří byli a jsou u toho – novináři, moderátoři, reportéři, komentátoři nebo třeba editoři.

Prvním zpovídaným bude novinář, disident a jeden ze zakladatelů české investigativy Jaroslav Spurný. Podcastem budou provázet čtyři moderátoři: Tereza Řezníčková, Luboš Rosí, Barbora Loudová a Andreas Papadopulos.

Jaroslav Spurný
Zdroj: ČT24/Martin Boubín

Zvukem i obrazem

„Rozhodli jsme se ale, že nezůstaneme jen u podcastu. Jsme přece jen pořád televize, takže ti, kteří obraz chtějí, o něj nepřijdou a z každého rozhovoru bude i video. V režii, ve které budeme točit, se teď snažíme vyhrát si s co nejzajímavějšími záběry, s několika telefony a tablety, tak aby atmosféru mezi moderátory a hostem nerušily velké kamery, ale aby byl efekt pro diváka co nejzajímavější,“ dodává Řezníčková.

Video bez sestřihu redakce zveřejní každé úterý ve 21 hodin na Facebooku pořadu Newsroom ČT24, nebo také na stejnojmenném youtubovém kanálu. Ve středu ve 12 hodin pak rozhovor vyjde také ve všech podcastových aplikacích.