Pandemie ve světě: Německo zpřísnilo podmínky pro vstup, V USA tlačí na očkování

Německo bude od neděle vyžadovat, aby měli lidé při vstupu do země buď negativní test na covid-19, potvrzení o uzdravení nebo doklad o očkování. Americký prezident Joe Biden oznámil zavedení vakcinačního požadavku pro federální zaměstnance. Ti, kteří se nenechají naočkovat proti covidu-19, budou muset absolvovat jednou nebo dvakrát týdně test na koronavirus, nosit roušky, dodržovat odstupy a další pravidla. V australském Sydney rozhodli o nasazení armády pro kontrolu pandemických opatření.

Německá vláda v pátek schválila zpřísnění podmínek při vstupu do země. Od neděle bude nutné, aby se lidé starší 12 let prokázali buď negativním testem na covid-19, potvrzením o uzdravení nebo dokladem o absolvovaném očkování. Opatření se týká jak cizinců, tak Němců při návratu z dovolených. Výjimku dostali pendleři a lidé, kteří hodlají v Německu strávit méně než 24 hodin, a to v případě, že nepřijíždí z rizikové oblasti. Česko nyní německé úřady za rizikovou oblast nepovažují. Ministr zdravotnictví Jens Spahn zároveň vyzval všechny, aby se nechali očkovat, mimo jiné právě i kvůli výhodám při cestování.

„Všichni neočkovaní, kteří přijíždějí do Německa, se musí napříště nechat otestovat bez ohledu na to, zda cestují letadlem, autem nebo vlakem,“ řekl Spahn. Dosud se toto opatření týkalo pouze osob, které přicestovaly letecky. „Chceme tak zmenšit riziko, že sem bude zavlečena další nákaza,“ dodal.

Jak si vedou Američané

Šéf Bílého domu ve svém projevu rovněž vyzval Američany, aby se řídili nejnovějším doporučením amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), podle nějž by v oblastech s vysokým výskytem koronavirových infekcí měli ve vnitřních prostorách nosit roušky i lidé, kteří jsou plně naočkovaní.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

„Musíme nosit roušky, abychom se navzájem chránili a abychom zastavili rychlé šíření tohoto viru, zatímco pokračujeme v očkování,“ řekl prezident.

„Pandemie neočkovaných“

Podle Bidena budou denní přírůstky nákaz koronavirem ve Spojených státech ještě nějakou dobu stoupat. Všichni Američané by se proto měli nechat co nejrychleji očkovat. Varianta delta je vysoce nakažlivá a vede k mnoha infekcím mezi neočkovanými, prohlásil prezident. „Nyní USA tíží pandemie neočkovaných,“ dodal.

Kvůli mutaci delta počet nových infekcí v USA vzrostl na zhruba 65 tisíc za den; před měsícem se tento údaj pohyboval kolem třinácti tisíc. Ve Spojených státech bylo zatím naočkováno dvěma dávkami 49 procent z asi 330 milionů obyvatel.

Biden vyzval úřady jednotlivých států, aby použily peníze z balíčku na podporu boje proti koronaviru k pobídkám, jež by přiměly více občanů, aby se nechali očkovat. Ti, co si nechají vakcínu aplikovat, by měli dostat sto dolarů.

Kromě zaměstnanců federální vlády by se v budoucnu měl vakcinační požadavek týkat také externích spolupracovníků vlády. Americký prezident rovněž nařídil ministerstvu obrany, aby se zabývalo možností přidat vakcínu proti nemoci covid-19 na seznam povinných očkování členů armády.

V Sydney budou na dodržování lockdownu dohlížet vojáci

Asi tři sta vojáků bude nasazeno do ulic Sydney, aby tam dohlíželi na dodržování omezení pohybu. Ve městě platí již pátým týdnem lockdown, který by měl trvat až do konce srpna. Australský premiér Scott Morrison kromě toho podle Reuters uvedl, že než začne země otevírat své hranice, musí být naočkováno alespoň 80 procent dospělé populace v zemi.

Obyvatelé pětimilionové metropole mohou opouštět domovy jen v určitých případech, například pokud jdou či jedou do zaměstnání, které je považováno za klíčové, do obchodu, k lékaři nebo za sportem. V parcích i u mořského pobřeží jsou však stále častěji vidět hloučky lidí, kteří si povídají a popíjejí kávu, a policie rozdává čím dál častěji pokuty za porušování epidemických opatření.

Vojáci by měli svoji misi v ulicích začít v pondělí večer. Policie hájila rozhodnutí vyslat do ulic armádu obdobnou zkušeností z minulého roku, kdy podle svých slov mohla díky navýšení kapacity „provést více kontrol“.

Díky přísným opatřením a uzavření hranic státu registrovala dosud Austrálie velmi nízké přírůstky koronavirových infekcí. V poslední době však eviduje stovky nových případů denně. V porovnání s některými ostatními státy po celém světě by se tato bilance nemusela zdát závažná, australská strategie boje proti koronaviru se však vyznačuje snahou stlačit počty případů k nule.

Ve čtvrtek ohlásil Nový Jižní Wales, kde Sydney leží, přes 230 případů koronaviru, což je podle agentury Reuters nejvíce v tomto státu od začátku pandemie. Dohromady se v 25milionové Austrálii od počátku šíření viru prokázalo necelých 40 tisíc případů. Po nákaze koronavirem tam zemřelo 923 lidí. Plně očkováno bylo v zemi zatím osmnáct procent lidí starších šestnácti let.