Vláda potřebuje skupinu odborníků, koronavirus nezmizel, myslí si Prymula

Roman Prymula byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ukončení spolupráce ze strany resortu zdravotnictví s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES) byla chyba, jejich hlas je potřeba. Myslí si bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Podle něj vláda potřebuje skupinu odborníků, protože koronavirus nezmizel a ministerstvo takové odborné kapacity nemá, řekl Prymula v Interview ČT24.

„Určitě si nemyslím, že je odborníky možno dneska zrušit, nepotřebovat jejich hlas, byť poradní. Považuju to za chybu,“ prohlásil Prymula.

Upozornil, že i když počty nakažených klesají, stále nemá Česká republika vyhráno, a proto je nutné situaci s odborníky řešit. „Čeká nás doba prázdnin, dovolených a riziko, že tady přijdou další mutace,“ podotkl Prymula.

Zároveň uznal, že když byl v čele zdravotnictví, klíčová rozhodnutí ohledně epidemie právě konzultoval se skupinami odborníků. Působí to tedy podle něj přinejmenším podivně na veřejnost, když ministr zdravotnictví spolupráci s MeSES ukončil, a přitom o její rady stojí hejtmani i premiér. „Tady ta skupina mění neustále pozici, je tady už v nějaké čtvrté podobě, kdy na počátku byla oficiální, neoficiální,  teď mění pozici a stěhuje se z ministerstva zdravotnictví de facto pod vládu,“ konstatoval Prymula. 

Epidemiolog upozornil, že taková skupina odborníků je v otázce epidemie pro vládu zásadní, protože v Česku neexistují vědecké instituce jako například v Německu nebo Švédsku. „U nás Státní zdravotní ústav nemá tu kapacitu, a proto tady vznikají takové orgány,“ vysvětlil.

Ministerstvo zdravotnictví podle Prymuly není určitě schopné vlastními silami tak odborný pohled na epidemii zvládnout. Dodal, že v této oblasti tam odborníci prakticky nejsou. Bude muset využívat jedince, kteří na ministerstvu působí v rámci laboratorní skupiny, myslí si Prymula.