OKD se připravuje na obnovení těžby. Přerušená byla kvůli koronaviru několik týdnů

Zaměstnanci těžební společnosti OKD zahájili na pracovištích přípravné práce na obnovení těžby ve všech čtyřech lokalitách, tedy Dole Darkov, Dole ČSM-Sever, Dole ČSM-Jih a Dole ČSA na Karvinsku. Doly z provozu na několik týdnu odstavil koronavirus, který se rozšířil mezi horníky. Společnost se nakonec na začátku července rozhodla pro přerušení těžby.

Podle ředitele provozu OKD Davida Hájka je potřeba v dolech zkontrolovat a oživit veškerá zařízení, stroje a také odzkoušet technologie včetně odtěžení, dopravy a úpraven pod zátěží. „Musíme také sestavit týmy pracovníků. Na všech pracovištích musí být ověřeno, zda jsou z pohledu bezpečnosti připravena k provozu, zejména z hlediska větrání, mikroklimatických podmínek, stavu prevence proti všem rizikům, kterými je zatížená hornická činnost,“ uvedl Hájek.

Dodal, že jakmile bude vše připraveno, budou se jednotlivá pracoviště na všech čtyřech lokalitách spouštět. Mělo by se tak stát do několika dní. Od pondělka bude OKD postupně zvyšovat počet důlních pracovníků o stovky. Po prodělaném onemocnění covid-19 se do práce k dnešnímu dni vrátilo přes 830 zaměstnanců.

Dolu ČSA se epidemie vyhnula

Koronavirová nákaza nejprve zasáhla Důl Darkov a posléze se rozšířila i na Doly ČSM, Dolu ČSA se hromadná nákaza vyhnula. Vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrea Lipjaková sdělila, že se v souvislosti s tímto ohniskem nakazilo přes 1700 horníků, jejich příbuzných či kontaktů. V souvislosti s nákazou na Dole Darkov hygienici zaznamenali 516 nakažených, u Dolu ČSM-Sever to bylo 819 nemocných a u Dolu ČSM-Jih 402 pozitivních. Přímo na pracovištích firmy to z celkového počtu bylo přes 1200 nemocných.

Společnost bude zaměstnance pravidelně testovat

Společnost chce opakování situace předejít zavedením testování zaměstnanců, které by mělo začít za týden. Aktuálně testování připravuje, chystá se zřídit čtyři odběrová místa. Zaměstnanci budou na odběry docházet v dvoutýdenních intervalech. Předpokládá se, že denně by tak testy mohlo podstoupit kolem pěti set až šesti set zaměstnanců, měsíčně by jich ve firmě udělali zhruba dvanáct tisíc. Náklady na testy bude hradit OKD.