Italské podniky doufají v rychlé ekonomické zotavení. Pomohou i evropské miliardy

Události ČT: Italská ekonomika a koronavirová krize (zdroj: ČT24)

Italské firmy s úlevou přivítaly unijní dohodu o podobě fondu obnovy, z kterého má země dostat největší díl, konkrétně 209 miliard eur. Italská ekonomika podporu nutně potřebuje. Letos podle odhadů klesne kvůli pandemii o více než jedenáct procent – pokud nenastane ještě větší propad v září.

Dopad pandemie pocítila i firma SIAD, která u Bergama vyrábí průmyslové plyny. Závod na jedné straně zaznamenal až desetinásobnou poptávku od zdravotnických zařízení oproti běžné výrobě, což zvládal jen stěží.

„Museli jsme výrobu rychle přizpůsobit. Obyčejně vyrábíme na dvě směny pět dnů v týdnu. Během pohotovosti jsme vyráběli sedm dní v týdnu,“ potvrdil ředitel Donato Boccasavia s tím, že ve směnách se střídalo všech dvě stě zaměstnanců.

Na druhé straně ale výrazně klesl prodej hlavním zákazníkům, tedy ocelárnám a automobilovému průmyslu. Teď se situace zlepšila, vedení ale zůstává opatrné. „Jasnou odpověď dostaneme v září. Teď to vypadá, že ve všech odvětvích se snaží odstoupit od původních objednávek,“ podotkl Marco Gaviraghi, manažer závodů SIAD v Lombardii.

Klíčovým ukazatelem je kondice malých a středních firem

Optimismem se naopak netají majitel rodinné nábytkářské firmy Sergio Frigo. Výrobky podniku, který provozuje už 41 let, míří hlavně do Francie. Kvůli zavření hranic musela firma odložit výrobu objednaných interiérů pro tamní hotely a pracovat na nich začala až nedávno.

Nečekaný zájem ale přitahuje prodejna nábytku pro domácnost. „Teď se nám daří. Lidé přicházejí koupit výrobek na míru, který vydrží roky, a vyhýbají se slevám ve velkoobchodech s nábytkem,“ pochvaluje si Frigo, který i díky tomu věří, že udrží všech jedenáct pracovníků.

Výkon právě takových společností odráží zdraví celé ekonomiky, protože malé a střední podniky tvoří páteř italského hospodářství. Přes pět a čtvrt milionu hlavně rodinných firem zaměstnává patnáct milionů lidí a jejich roční tržby přesahují dva biliony eur.

Většina z nich se dlouho a těžce vzpamatovávala z ekonomické krize po roce 2009. Teď doufají, že se hospodářství nastartuje rychleji. Pomoct jim má i 209 miliard eur od Evropské unie.