USA jsou stále „po kolena“ v první vlně covidu-19, prohlásil epidemiolog Fauci

Události ČT: Zhruba polovina amerických států obnovuje omezení (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech už je nemoci covid-19 připisováno více než 130 tisíc úmrtí. V pondělí bylo v  zemi zaznamenáno podle různých zdrojů 45 až 47 tisíc nově infikovaných. Epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci uvedl, že USA jsou stále „po kolena“ v první vlně epidemie. Úřad pro imigraci a cla (ICE) oznámil, že zahraniční studenti budou muset USA na podzim opustit, výuka bude jen on-line.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse bylo v zemi v pondělí zaznamenáno bezmála 45 tisíc nových nákaz, deník The New York Times (NYT) hovoří o více než 47 tisících nových případech. Nový denní součet nákaz je o něco nižší než čísla z konce minulého týdne, průměr za posledních sedm dní ale i v pondělí vzrostl a dostal se na úroveň padesáti tisíc potvrzených infekcí.

Jasně nejvyšší na světě zůstává také celková americká bilance obětí, která nyní vystoupala na přibližně 130 300 mrtvých. Stalo se tak přesně pět měsíců po první smrti, kterou v USA podle lékařů způsobil koronavirus. V tomto případě ale trend od dubnového vrcholu neustále klesá. Poslední tři dny bylo hlášeno vždy méně než čtyři sta úmrtí s covidem-19. 

V některých státech už jsou zdravotnické systémy kvůli novému náporu infekce pod velkým tlakem. Podle televize CNN nově hlásilo naplnění svých kapacit intenzivní péče 43 nemocnic na Floridě, přičemž v další třicítce tamních zařízení byla obsazenost na 90 procentech nebo vyšší. Problémy má také Arizona, Texas a Severní a Jižní Karolína.

Ve 40milionové Kalifornii za poslední dva týdny počet lidí hospitalizovaných kvůli covidu-19 stoupl o polovinu na celkových asi 5800, informoval guvernér Gavin Newsom. Nejlidnatější americký stát podle agentury Reuters oznámil na 11 500 nových případů infekce; nakazila se mimo jiné členka místního zákonodárného sboru. Jeho sídlo bylo následně uzavřeno kvůli „hloubkovému čištění“.

Fauci: Zhoršení situace souvisí s uvolňováním

Skoro polovina amerických států s ohledem na stoupající denní bilanci pozastavila uvolňování preventivních opatření nebo restrikce opět zpřísnila, na mnoha místech se zavádí povinné nošení roušek. Epidemiolog Fauci spojuje zhoršení situace právě s rušením omezení.

„Měli jsme (na přelomu května a června) průměrně kolem dvaceti tisíc nových případů denně. A pak různé okolnosti spojené s tím, že se různé státy a města snažily znovu otevírat…, vedly k situaci, kdy máme rekordní počty případů,“ řekl.

„V rozmezí půldruhého týdne se nám skoro zdvojnásobily počty případů. Stále jsme po kolena v první vlně (epidemie),“ pokračoval. Dodal, že slovo „vlna“ je vlastně v daném kontextu zavádějící, protože americká bilance po prvním vrcholu nespadla na „výchozí“ hodnoty.

NYT: Na Hispánce a Afroameričany dopadá infekce výrazněji

V souvislosti s epidemií americká média opakovaně mluví o nerovnoměrném dopadu nákazy na příslušníky různých ras.

List NYT nově na základě dat amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zmapoval, že mezi Afroameričany a obyvateli s kořeny v Latinské Americe je výskyt potvrzených případů infekce více než dvojnásobný oproti bělošské populaci. Na každých deset tisíc Hispánců připadalo 73 s pozitivním nálezem, u Afroameričanů to bylo 62, zatímco u bělochů 23.

Autoři při tvorbě „dosud nejpodrobnější analýzy rasových nerovností koronaviru“ vycházeli z údajů o 1,5 milionu lidech, kteří covid-19 prodělali. CDC tyto údaje nezveřejnilo, poskytlo je až po žalobě NYT odvolávající se na zákon o svobodném přístupu k informacím.

Zahraniční studenti bez prezenční výuky budou muset odjet

Epidemie koronaviru dopadne i na zahraniční studenty v USA. Pokud se na podzim výuka na jejich školách zcela přesune na internet, budou muset zemi opustit. Pokud budou chtít v zemi zůstat, musí přejít na jinou vzdělávací instituci s prezenční docházkou, oznámil americký Úřad pro imigraci a cla (ICE).

Zatím není jasné, kolika lidí se studentskými vízy se opatření dotkne. Týkat se to ale bude držitelů akademické kategorie víz F-1 a neakademické M-1. Z dostupných údajů vyplývá, že ve fiskálním roce 2019, který skončil loni v září, udělilo americké ministerstvo zahraničí takřka 390 tisíc víz kategorie F a 9500 kategorie M.

ICE uvedl, že pokud studující cizinci dobrovolně neodjedou, nebo nepřestoupí na jinou školu, bude jim hrozit deportace. V případě, že univerzita potvrdí, že se výuka cizinců neodehrává plně v digitálním prostředí, nebude mít omezení na tyto studenty vliv.

Agentura Reuters poznamenala, že zahraniční studenti jsou pro americké studenty důležitým zdrojem financí, neboť za vzdělání často platí plné školné.