Evropě hrozí, že kapacity zdravotnictví nebudou stačit, varuje agentura

Omezení šíření nového typu koronaviru na „lokální epidemie“ už není v evropském kontextu dosažitelné, Evropská unie a Británie rychle směřují do stavu, kdy se bude nemoc COVID-19 stabilně šířit ve všech regionech. Takto situaci hodnotí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Vidí vysoké riziko toho, že potřeby v příštích týdnech přesáhnou kapacitu systémů zdravotní péče, a doporučuje omezení kontaktu mezi obyvateli či jejich informování o „závažnosti COVID-19“.

„Jsou zapotřebí rychlé a cílené kroky. Rychlost, s jakou dokáže COVID-19 vyvolávat epidemie paralyzující celé národy, jakmile začne šíření uvnitř dané komunity, naznačuje, že za několik týdnů nebo i dní pravděpodobně můžeme počítat s podobným vývojem, jaký jsme viděli v Číně a v Itálii, také v dalších zemích EU/EEA (Evropský hospodářský prostor) nebo ve Spojeném království,“ odhaduje ECDC.

  • Agentura Evropské unie, která se zaměřuje na posilování obrany proti infekčním onemocněním v Evropě. Pomáhá analyzovat a interpretovat údaje z členských států týkající se pěti desítek přenosných onemocnění. Poskytuje vědecké poradenství a pomáhá připravit se na eventuální propuknutí epidemie. Zajišťuje včasnou detekci a analýzu nově vznikajících hrozeb. 
  • (europa.eu)

Dodává, že ke stavu „stabilního komunitního šíření“ nového typu koronaviru Evropa rychle směřuje. Vytěsnění nákazy do jednotlivých ohnisek už podle ECDC není považováno za uskutečnitelnou variantu, situace naopak vyžaduje „urychlený posun“ ke snaze „zmírňovat“ dopady epidemie.

Vakcína stále není

„Nebezpečí, že bude v EU/EEA a ve Spojeném království v nejbližších týdnech překročena kapacita zdravotnického systému, je považováno za vysoké,“ upozorňuje ECDC. Zároveň podotýká, že proti nemoci COVID-19 není k dispozici vakcína a že zatím neexistuje mnoho důkazů o účinnosti jakýchkoli „potenciálních terapeutických prostředků“.

Do středy bylo ze zemí EU, EEA a z Británie hlášeno přes 17 tisíc případů nákazy koronavirem, který se poprvé objevil na přelomu roku v čínském Wu-chanu. Stovky nakažených v Evropě zemřely. Podle ECDC je riziko těžkého průběhu COVID-19 obecně „mírné“, u starších lidí a těch s chronickými zdravotními problémy je však vysoké.

Agentura doporučuje rychlé zavedení strategie „rozestupů“ ve společnosti, do níž se řadí zákazy velkých akcí, zavírání škol a podpora práce na dálku. Dále je nutné obeznámit veřejnost s riziky i hygienickými zásadami nebo poskytnout příslušný výcvik zdravotnickému personálu. Včasné přijetí takovýchto opatření a jejich „důkladná aplikace“ pomůžou zmírnit nápor na zdravotnictví a poskytnou více času na testování léčebných metod, uzavírá ECDC.