„Nepřetáčej to.“ Festival ve Varech poctil kameramana Smutného Zánikem samoty Berhof

Festival ve Varech připravil poctu Vladimíru Smutnému (zdroj: ČT24)

Kameraman Vladimír Smutný je držitelem sedmi Českých lvů a počítat může jistě i s další cenou. Karlovarský festival mu totiž na závěr 54. ročníku udělí ocenění za přínos českému filmu. Už ve čtvrtek jako poctu Smutnému promítl drama Zánik samoty Berhof, které si významný tuzemský kameraman osobně do varského programu vybral a také jeho projekci uvedl.

Příběh podle stejnojmenné novely Vladimíra Körnera se odehrává v prvním poválečném létě na česko-polském pomezí. Snímek, v němž vynikají Jana Brejchová a Milan Kňažko, se vyznačuje tíživou atmosférou. Zásadní zásluhu na temném vyznění má právě Smutného kamera. 

„Je tam všechno to, co mě jako kameramana pak bavilo i nadále. Tady je to koncentrované,“ vysvětlil výběr právě tohoto filmu sám kameraman. „Byl jsem při natáčení poměrně odvážný a málo jsem svítil. Na plátně nebylo moc vidět. Šel jsem za svým kolegou Richardem Valentou, na Barrandově jsem mu film promítl a ptal se ho jako kamaráda, jestli ho mám přetočit. A on mi řekl větu, kterou si dodnes pamatuju: Nepřetáčej to, už nikdy nebudeš mít takovou odvahu.“

Zánik samoty Berhof (1983, režie: Jiří Svoboda)
Zdroj: ČT

Zánik samoty Berhof natočil Smutný v roce 1983 s režisérem Jiřím Svobodou. Potkali se také při psychologickém dramatu Skalpel, prosím. Svým kameramanským cítěním pozdvihl Smutný tituly i dalších výrazných režisérů. S Karlem Kachyňou zachytil nostalgickou Smrt krásných srnců a od devadesátých let je stálým spolupracovníkem Jan Svěráka: prvně se potkali u oscarového Kolji, naposledy u vzpomínkového snímku Po strništi bos.

Za něj získal Českého lva, celkem je držitelem sedmi těchto cen. Mimo jiné také za parodického Mazaného Filipa, válečný Tobruk či sociální drama Poupata. První dva jmenované získal za filmy v režii Václava Marhoula, s nímž aktuálně dotočil adaptaci zásadního románu Jerzyho Kosińského Nabarvené ptáče.