Nejsi jako Nico. Trine Dyrholmová nechce imitovat Warholovu múzu

Do Varů přijela Trine Drynholmová, filmová Nico (zdroj: ČT24)

Byla múzou Andyho Warhola a zpívala s kapelou Velvet Underground. Christy Päffgenová, která si říkala Nico, byla ikonickou osobností šedesátých let. Zemřela v roce 1988, přesto se s ním mohli letos setkat návštěvníci karlovarského festivalu. K hostům prvních dnů filmové přehlídky totiž patří i dánská herečka Trine Dyrholmová, která Nico loni ztvárnila v melancholickém životopisném snímku.

Drama Nico, 1988 se zaměřuje na poslední turné této zpěvačky. Na rozdíl od její herecké představitelky, která se Varech ochotně podepisovala každému fanouškovi, se zpěvačka na konci svého života snažila před veškerou pozorností schovat.  

Do role ikonické múzy Andyho Warhola si Trine Dyrholmovou vybrala italská režisérka Susanna Nicchiarelliová. „Řekla: Nevypadáš jako Nico, nezpíváš jako Nico, ale myslím, že ty jsi pro tu roli ta pravá. Tak pojďme udělat svou verzi. A to jsme udělaly. Šly jsme do studia a snažily se najít hlas Nico. Neimitovat ji, ale udělat svou verzi, která bude věrná mému hlasu a povaze a zároveň i jí. To pro mě bylo opravdu důležité, protože imitování nemám ráda,“ popisuje natáčení Dyrholmová.

Životopisné drama nechce Nico ukázat jako ikonu uměleckého světa, ale odkrýt ženu, která se za touto nálepkou skrývala. „Doufejme, že tento film není jen o Nico. Ale že je to univerzální film o ženě, matce, umělkyni, o celé generaci. Narodila se v roce 1938, než začala válka, a zemřela 1988, jeden rok před stržením berlínské zdi. A to je ve filmu také důležité. Že byla z generace, která se s tím vším musela vyrovnat,“ podotýká Trine Dyrholmová. 

Film Nico, 1988 mohli diváci vidět už i v tuzemské distribuci na jaře letošního roku. Jedinou festivalovou projekci sledovalo vyprodané městské divadlo.