Celoplošný přechod na DVB-T2 je na úplném konci. Jako poslední se vypíná vysílač v Ploštinách

Celoplošný přechod na nový standard DVB-T2 završí České Radiokomunikace před půlnocí vypnutím vysílání DVB-T komerčních kanálů zastoupených v třetím multiplexu z valašských Ploštin. Nový multiplex 23 začne odsud vysílat ve čtvrtek brzy ráno, vyplývá z informací firmy.

Z vysílače u Valašských Kloubouků od konce září nevysílá v DVB-T první multiplex s programy ČT, od minulého týdne se přidal i druhý multiplex s hlavními kanály Novy a Primy. Se středou končí i vysílání dalších programů Primy, Barrandova, Seznamu a Óčka na kanále 25.

Celoplošný přechod na nový standard DVB-T2 v Česku je tak s tím krokem u konce. Česká televize vysílá už jen v nové síti od začátku října, kdy přechod završilo vypnutí vysílačů ve Zlínském kraji.

Na nový televizní vysílací standard DVB-T2 si již přeladilo 2,5 milionu domácností. Kvůli koronavirové krizi byl postup letos pozastaven a o čtyři měsíce prodloužen.

Uvolněné pásmo 700 MHz je určeno pro budování rychlých mobilních sítí 5G. Kmitočty nyní Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nabízí v aukci. K přechodu na nový vysílací standard došlo na základě rozhodnutí vlády a mezinárodních dohod.

  • Pro příjem DVB-T2 je zapotřebí televizor s příslušným tunerem pro signál DVB-T2 nebo alespoň set-top box, který nový signál dovede pro starší televizi zpracovat. Seznam kompatibilních televizorů a set-top boxů je na stránkách Českých Radiokomunikací.
  • Pokud je k příjmu pozemního vysílání využívána společná televizní anténa (STA), je také nutná její úprava. Společná anténa (na rozdíl od individuálních, kde většinou není třeba nic dělat) totiž využívá takzvané kanálové vložky, jejichž prostřednictvím se do kabelových rozvodů v bytovém domě dostává signál jednotlivých televizních sítí. S přechodem na DVB-T2 je nutné přeladit nebo vyměnit kanálové vložky. Jde o profesionální zásah, který musí provést servisní společnost zaměřená na úpravy antén.

V rámci DVB-T2 mají diváci nadále bezplatný přístup k hlavním tuzemským TV programům zdarma, k řadě z nich v HD kvalitě. Prostřednictvím DVB-T2 a HbbTV (červeného tlačítka), kterým je vybavena naprostá většina všech televizorů, lidé získají přístup k IPTV službám televizních stanic přes internet.

Platformu pozemního vysílání využívá pro příjem televize v Česku 55 procent domácností. Pozemní televizní vysílání pokrývá svým signálem více než 99 procent domácností v Česku a pozemní televize je pro diváky jedinou bezplatnou platformou. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání v DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030.

Informace o přechodu na DVB-T2 najdou diváci na digict.cz nebo televizezadarmo.cz.