Kulhánek v Bratislavě poděkoval Slovensku za solidaritu ve sporu s Ruskem

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) při návštěvě Bratislavy poděkoval Slovensku za solidaritu v roztržce s Ruskem kvůli výbuchům v muničním areálu ve Vrběticích. Kulhánek to řekl po schůzce se svým slovenským kolegou Ivanem Korčokem.

Slovensko v projevu solidarity s Českem a na základě informací zpravodajských služeb vyhostilo tři ruské diplomaty. Moskva v reakci oznámila rozhodnutí o vyhoštění stejného počtu pracovníků slovenského velvyslanectví v Rusku.

„Co se týče slovenské reakce, k tomu řeknu jediné – v nouzi poznáš přítele. V takovýchto chvílích se také pozná, kdo má jaké spojence a přátele. Jsem rád, že Česká republika má Slovensko jako takto významného a zásadového spojence,“ řekl Kulhánek, který na první zahraniční cestu ve funkci šéfa české diplomacie vyrazil právě do Bratislavy.

Informace o okolnostech zmíněných explozí odstartovaly diplomatickou roztržku mezi Českem a Ruskem a vedly ke vzájemnému vyhošťování pracovníků velvyslanectví. Na znamení solidarity s Českem vypověděly minulý týden ruské diplomaty i Litva, Lotyšsko a Estonsko, Moskva i vůči nim odpověděla stejným krokem.

Kulhánek: Nejsme na konci příběhu

„Česká diplomacie a celá česká vláda oslovuje partnery a spojence. Je to snad jeden týden, co vedeme intenzivní jednání s našimi partnery a spojenci, a za tu dobu se podařilo hodně. Nejsme na konci příběhu,“ řekl Kulhánek, který v této souvislosti zmínil i prohlášení ministrů zahraničí a premiérů čtyř středoevropských zemí z uskupení visegrádská čtyřka, prostřednictvím kterých Maďarsko, Polsko i Slovensko vyjádřilo Praze podporu.

Podle webu Euractiv se ale původní verze prohlášení, kterou připravila polská vláda, k Rusku vyjadřovala mnohem ostřeji, volala po ukončení projektu Nord Stream 2 a silně podporovala Ukrajinu a Bělorusko. Maďarský premiér Viktor Orbán ji ale odmítl přijmout, tvrdí web. 

Korčok i Kulhánek komentovali také současnou pandemii; shodně si myslí, že epidemická situace umožní uvolnit podmínky cestování mezi oběma zeměmi, kvůli koronavirové infekci ale vybídli k opatrnosti. Korčok řekl, že Slovensko se žádnou jinou zemí jako s Českem nemá tolik výjimek z povinné karantény, do které musejí lidé při příjezdu na Slovensko nastoupit.