Brzké uznání vlády Talibanu není na místě, shodli se Fischer a Veselý

Události, komentáře: Pavel Fischer a Ondřej Veselý o Afghánistánu (zdroj: ČT24)

S Talibanem lze pragmaticky jednat, ale o uznání jeho vlády v Afghánistánu zatím nemůže být řeč, shodli se v Událostech, komentářích předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nestr.) a šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD). Fischer míní, že islamistické hnutí není pro demokratické země jediným možným partnerem k jednání. Veselý upozornil, že Taliban zatím vůbec neplní podmínky, které si pro případnou vzájemnou spolupráci klade Evropská unie.

Fischer i Veselý připomněli, že činy Talibanu zatím neodpovídají jeho předchozím slibům. Poukázali v této souvislosti mimo jiné na složení nové vlády, které čelí mezinárodní kritice, nebo na chování islamistického hnutí vůči ženám

Podle Fischera je třeba s Talibanem zkoušet pragmaticky, byť s podmínkami jednat. Doplnil ale, že Afghánistán má pořád legitimně zvolenou vládu a parlament i svoje instituce, a tudíž by Taliban neměl být pro mezinárodní společenství jediným možným partnerem v zemi.

„Nezapomínejme, že na Afghánistán se dívá celá řada dalších zločineckých organizací nebo států, ve kterých probíhá státní či vojenský převrat – Myanmar, Venezuela a další. A dívají se na ten precedens. Ve světě, jenž je založen na pravidlech, která se dodržují, bychom si v našem vlastním zájmu měli velmi hlídat, abychom nedělali dnes z Talibanců jediné reprezentanty v zemi,“ zdůvodnil svůj postoj Fischer.

„Mohou to být partneři například pro distribuci pomoci nebo nějaké dílčí vyjednávání, ale rozhodně není dnes čas na to, abychom je uznali, jak někteří předbíhají vývoj,“ dodal senátor, podle nějž by se nemělo zapomínat na situaci obyčejných Afghánců, kterým hrozí „humanitární katastrofa“. A právě humanitární pomoc by mohla být tématem, o kterém lze s Talibanem jednat, míní Fischer.

Taliban neplní podmínky EU

Také Veselý je toho názoru, že významné mezinárodní uznání vlády Talibanu nelze v dohledné době čekat. „Zřejmě budou státy, které jej uznají – můžeme mluvit o Rusku, Číně, Turecku, Kataru, Pákistánu či Íránu. Ale že by to bylo široké uznání (ze strany) světa, kterému říkáme demokratický, to se teď očekávat nedá.“

„Samozřejmě s Talibanem budeme muset nějakým způsobem jednat, ale to není to samé, co uznání. A pokud státy EU udrží pozici ministrů zahraničních věcí, tak teď Taliban neposkytuje opravdu žádnou příležitost pro to, aby jeho vláda v Afghánistánu byla oficiálně uznána,“ narážel poslanec na podmínky, které si pro jednání klade EU.

Složení nové vlády neodpovídá etnickému složení obyvatelstva Afghánistánu a jsou v ní zastoupeni jen příslušníci hnutí Taliban či jemu blízcí včetně dvou lidí, kteří mají přímé vazby na teroristickou síť al-Káida, připomněl Veselý s tím, že činy Talibanu zatím „jdou úplně jiným směrem“ než jeho verbální vyjádření.

Celá diskuze ve videu v úvodu článku.