Psí známka i setkání panovníků. Muzeum Kroměřížska v nové výstavě ukazuje historii města

Kroměříž v soukolí dějin. Tak se jmenuje nová stálá expozice, kterou připravilo Muzeum Kroměřížska. Představuje obyvatele i nejvýznamnější návštěvníky jednoho z nejbohatších moravských měst, a to včetně korunovaných hlav.

Desítky let patřily sály ve druhém patře muzea vycpaným zvířatům a zkamenělinám. Teď už je zastaralá expozice pryč. Muzeum Kroměřížska má nové lákadlo. „Procházíme příběhem města, který začíná rokem 1848 a zasedáním ústavodárného říšského sněmu v Kroměříži,“ popsala autorka expozice Markéta Mercová.

Poslanci v čele s Františkem Palackým nebo Josefem Kajetánem Tylem tehdy vypracovali návrh nové, takzvané kroměřížské ústavy, která ale nikdy nevešla v platnost. „Přes stylizované makety zaniklých kroměřížských památek se dostáváme k další významné události – k roku 1885 a setkání rakouského císaře Františka Josefa I. a ruského cara Alexandra III.,“ popsala Mercová.

Prýmky císaře Františka Josefa I.
Zdroj: ČT24

Ve městě tehdy speciálně pro tuto událost dokonce postavili slavobránu. U vystavených předmětů ale platí spíš nepřímá úměra –⁠ čím menší, tím vzácnější. K vidění jsou tak třeba prýmky, tedy splétané ozdoby, z kabátu císaře Františka Josefa I. „Tyto prýmky si schovala na památku tehdy císařská sloužící Anna Ouhrabková,“ uvedla Mercová.

Pestré dějiny města osvětlí třeba i poslední dochovaná pouliční lampa na řepkový olej. Pozornému návštěvníkovi neunikne ani psí známka, Kroměříž je jako první u nás zavedla už v 19. století.

„Závěrečná část expozice vypráví příběh těžkého období druhé světové války. A přes činnost kroměřížských spolků se potom dostaneme až do roku 1948, kdy vyprávíme o výstavě 100 let českého národního života,“ završila Mercová. Na výstavu se tenkrát do Kroměříže přijelo podívat neuvěřitelných víc než 600 tisíc návštěvníků.