Hřebeček s bílou hvězdou na čele. Chovatelé v Napajedlech slaví první letošní přírůstek

V napajedelském hřebčíně, který má nejstarší chov anglických plnokrevníků v Česku, se narodilo první letošní hříbě. Hnědý hřebeček přišel na svět ve čtvrtek po osmé hodině večer. Porod byl bez problémů, jde o druhé hříbě devítileté klisny Dally Hit.

Klisna narozená v Irsku měla loni kobylku, letos se jí narodil hřebeček, který má dvě nohy bílé a bílou hvězdu na čele přecházející v nosní proužek. „Klisnu můžeme označit za nejlepší z našeho stáda. Za svou kariéru vydělala asi 1,5 milionu korun,“ uvedla zootechnička Kateřina Zápařková.

Otcem je devatenáctiletý Egerton, který závodil od svých dvou do sedmi let. Měl 31 startů, z toho pětkrát zvítězil, osmkrát byl druhý a dvakrát třetí, vydělal přes 14 milionů korun. „Má hodně úspěchů v chovu, jeho potomkem je Talent nebo Love Me. Potomci Egertona mohou působit jak na rovinách, tak v překážkových dostizích,“ uvedla Zápařková.

Ve čtvrtek narozené mládě ještě jméno nemá, začínat bude na první písmeno jména matky, tedy na D. Lidé mohou posílat do hřebčína své návrhy. Hříbě bude u matky půl roku, poté se začne postupně odstavovat. „Letos v hřebčíně očekáváme kolem 30 porodů, aktuálně je zde 25 klisen,“ vedla Zápařková.

Ve čtvrtek narozené hříbě zatím nemá jméno
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Přes nepřízně osudu v Napajedlech chovají koně už víc než 130 let

V současnosti je hřebčín nejúspěšnějším chovatelem v Česku, z jeho stájí pochází desítky dostihových vítězů. Tradice chovu v Napajedlech vznikla už na konci 19. století. Do rodiny majitele panství se totiž přiženil člen vlivné vídeňské rodiny a nadšený dostihový závodník Aristide Baltazzi. V Napajelech přestavěl stáje pro skot na hřebčín s plnokrevníky, který brzy dosáhl významných úspěchů.

Po jeho smrti ale došlo k úpadku hřebčína. Nepříznivě jej ovlivnily události první světové války, ale i víra vdovy po Baltazzim, že se na pozemku nachází ropa. Neváhala vynaložit značné částky pro nákladné průzkumné vrty, které však žádné ložisko neobjevily. I v této době napajedelští plnokrevníci sbírali ceny, přesto se nepodařilo prodej hřebčína odvrátit.

Nakonec se v 30. letech dostal do majetku státu, jeho část předtím ale vlastnila i obuvnická firma Baťa. Cenné koně se podařilo uchránit i před ustupující frontou na konci druhé světové války, ukrytí byli v Kladrubech i na různých místech na Moravě. V roce 1992 byl státní podnik privatizován a vznikla akciová společnost Hřebčín Napajedla.