Bez vody, živin a přístřešku. Zlínská policie obvinila chovatele za úhyn devíti krav

Kvůli úhynu devíti býčků, jalovic a krav kriminalisté obvinili 52letého chovatele z obce u Valašských Klobouk na Zlínsku. Za zanedbání péče o zvíře z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až dva roky vězení.

Policie začala případ vyšetřovat v červenci na základě podnětu úředníků, kteří chov kontrolovali v lednu a únoru. „Podezření na zanedbání péče o zvířata potvrdila pitva devíti zvířat, která v průběhu zimy zemřela. Veterináři odhalili, že zvířata byla podvyživená, chovatel jim navíc neposkytl přiměřenou ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, nezabezpečil suché a neznečištěné místo,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Špatné počasí, náročný terén a nedostatečná výživa podle vyšetřovatelů vedly u devíti zvířat k vyčerpání a následnému úhynu. „Zvířata neměla žádné energetické zásoby v podobě tuku a byla dehydrovaná v důsledku nedostatečného příjmu tekutin. Jedna z uhynulých krav byla březí,“ uvedla Kozumplíková.

Obviněný chovatel: V zimě slabší kusy přirozeně uhynou

Chovatel podle policistů nesledoval zdravotní stav dobytka a nemocným zvířatům nezabezpečil řádnou veterinární péči, čímž porušil veterinární zákon. Omezováním výživy dobytka včetně napájení a jeho chovem v nevhodných podmínkách se provinil také proti zákonu na ochranu zvířat.

Muž choval 33 kusů dobytka. V rejstříku trestů zatím nemá žádný záznam. Podle Kozumplíkové svoje jednání vysvětloval tím, že v zimě dojde vždy k přirozenému úhynu slabších kusů dobytka a že neměl možnost jinak zabezpečit vhodnější podmínky k chovu.