Drogy, zbraň, nebezpečné chemikálie. Kriminalisté odhalili výrobce pervitinu, kteří určovali chod trhu

Skupinu výrobců a distributorů pervitinu odhalili kriminalisté na Zlínsku. Patřili k významným dodavatelům drogy v regionu. Bezprostředně po výrobě pervitinu zadrželi kriminalisté čtyři lidi a zajistili přes 150 gramů právě vyrobené drogy. Obviněným hrozí až dvanáctileté vězení, dva muži jsou ve vazbě.

Tři muži a jedna žena ve věku 25, 28, 44 a 43 let ze Zlínska vyráběli podle policie pervitin v objektu, který sloužil jako autoservis jednoho z obviněných. „Nemovitost se nachází na odlehlém místě mezi Zlínem a Otrokovicemi a vaření pervitinu probíhalo v půdních prostorách objektu. Zpočátku drogu vyráběli jednou měsíčně, vzhledem k velké poptávce ji později dělali jednou týdně. Poslední pervitin, více než 150 gramů, vyrobili v úterý večer. Tuto várku však už nestihli prodat odběratelům, protože je policisté ze zásahové jednotky z Brna chvíli po ukončení výroby před objektem zadrželi,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Kriminalisté při pěti domovních prohlídkách zajistili kompletní varnu pervitinu, také věci potřebné k výrobě drogy včetně nebezpečných chemických látek, menší množství marihuany, střelnou zbraň a větší množství faktur za nákup fosforu.

„Jedním z podnětů pro zahájení prověřování byl zjištěný velký odběr nestandardních chemikálií, převážně červeného fosforu z firmy v Jihomoravském kraji. Prekurzory (sloučeniny, z nichž se dají chemickým postupem vyrobit drogy, pozn. red.) s obsahem pseudoefedrinu pak nakupovali v zahraničí,“ řekla mluvčí. Všichni obvinění byli uživateli pervitinu.

400 tisíc za dva měsíce

Obvinění měli podle policie přes dvacet odběratelů, kterým pervitin pravidelně prodávali s podmínkou nákupu drogy nad pět tisíc korun. „Pervitin se prostřednictvím dealerů dostával k lidem nejenom do Zlínského, ale i Jihomoravského kraje. Poptávka po jejich pervitinu byla velká, byli to nepostradatelní výrobci pervitinu na Zlínsku, v době, kdy měli pauzu, vždy byla po droze velká poptávka. Prodejem pervitinu v 71 prokázaných případech, které jsou jim kladeny za vinu, si během dvou měsíců přišli na více než 400 tisíc korun,“ popsala mluvčí.

Dva mladší muži jsou ve vazbě. „Pětadvacetiletý obviněný byl týden před zadržením pravomocně odsouzen za totožnou drogovou trestnou činnost. V rejstříku trestů má i záznamy trestů za násilnou trestnou činnost. Osmadvacetiletý vazebně stíhaný muž má rovněž záznamy v rejstříku trestů, a to za podvod a ohrožení pod vlivem návykové látky,“ dodala Javorková.