Starosta Otrokovic Jaroslav Budek rezignoval. Nedohodl se s ANO, za které kandidoval

Jaroslav Budek se rozhodl k 31. lednu odstoupit z funkce starosty Otrokovic. Vedly ho k tomu neshody s ANO, za které jako nestraník v podzimních komunálních volbách kandidoval. Budek byl starostou od roku 2008, dříve vedl město coby člen ČSSD.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl na svoji funkci rezignovat, a přenechat tak zásadní rozhodování o chodu města jiným. Není to pro mě snadné, ale dosáhl jsem pevného přesvědčení, že je to pro mě nejlepší cesta,“ prohlásil Budek.

Ve volbách byl na kandidátce ANO až na pátém místě, ale získal nejvíc preferenčních hlasů a díky tomu se stal opět starostou. „Jelikož jsem nechtěl zklamat jejich důvěru (voličů), a většina členů zastupitelstva se svým hlasováním vyjádřila pro to, abych se opět stal starostou, pozici starosty jsem s pokorou opět přijal,“ odůvodnil svůj tehdejší krok.

Po několika měsících však změnil názor. „Kromě rodinných důvodů mě k rozhodnutí ukončení politické kariéry vedl fakt, že jsme se s vítěznou stranou, za kterou jsem kandidoval, nedohodli na další spolupráci. Doufám, že u voličů naleznu pochopení,“ uvedl odcházející starosta.

Budek se v komunální politice pohybuje přes 12 let

Budek vstoupil v roce 2006 do ČSSD a ve stejném roce byl zvolen do zastupitelstva města. „V souvislosti se zvolením tehdejšího starosty Stanislava Mišáka na pozici hejtmana Zlínského kraje a jeho odstoupení z pozice místostarosty, dostal Jaroslav Budek v roce 2008 důvěru zastupitelů a další dva roky v této funkci (místostarosty) pokračoval. V roce 2010 byl zvolen do funkce starosty Otrokovic a na této pozici pod vlajkou ČSSD setrval do roku 2018. Během téhož roku vystoupil ze strany a rozhodl se ve volbách do zastupitelstev obcí jako nezávislý kandidát podpořit místní buňku hnutí ANO 2011,“ uvedla mluvčí Otrokovic Romana Stehlíková.

Nového starostu bude volit zastupitelstvo, jehož nejbližší zasedání se uskuteční 13. února. „Není však vyloučeno, že starosta bude zvolen až na dalším řádném zasedání, případně na mimořádně svolaném zastupitelstvu. Do doby, než bude zvolen nový starosta, bude jeho pravomoci vykonávat současná místostarostka Hana Večerková,“ vysvětlila mluvčí.

Koalici v Otrokovicích vytvořilo hnutí ANO, Nezávislí, KDU-ČSL, VIZE 21 s podporou SPD, Občané OE s podporou Pirátů a ODS. Společně mají většinu 18 z 23 zastupitelů. V opozici je Nový Impuls pro Otrokovice a ČSSD.