Sídliště ve Valašském Meziříčí ztratí nádech 80. let. Město je za 70 milionů opraví

Část valašskomeziříčských sídlišť už je opravená, část na proměnu čeká (zdroj: ČT24)

Tři největší sídliště ve Valašském Meziříčí se promění. Zastupitelé schválili ve čtvrtek úvěr, ze kterého budou modernizaci zalidněných lokalit za 70 milionů korun během příštích dvou let financovat. Pro město to byla nezpochybnitelná priorita, při hlasování se na tom vzácně shodli politici z koalice i opozice.

Spory politiků šly v tomto případě stranou. Za několik minut bylo hotovo a odhlasováno. Z města o 22 tisících obyvatelích zabírají právě sídliště podstatnou část. „Když vezmu čtyři pět sídlišť, tak skoro polovina Valašského Meziříčí bydlí de facto v sídlištních panelácích,“ vysvětlil starosta města Robert Stržínek (ANO).

Sídliště ve Valašském Meziříčí
Zdroj: ČT24

Málokde jinde tak vynikne kontrast mezi starým a novým jako na sídlišti. Část z nich už radnice opravila a z nyní přijatého úvěru proměnu dotáhne do konce. Lepší chodníky místo rozbitých cestiček, nové dětské hřiště namísto asfaltového plácku a k tomu parkoviště nebo zeleň. Škála přání starousedlíků je pestrá.

„Přestože se to tu jmenuje Zahradní, tak bych tu ráda viděla nějakou borovici nebo smrk,“ svěřila se obyvatelka města Olga Liningerová. Vůbec nejvíc obyvatelům sídlišť chybějí místa pro parkování. Třeba právě v ulici Zahradní je namísto hřiště parkoviště, jediná možnost pro zaparkování aut obyvatelů dvou okolních domů.

Na sídlišti Pod Oborou už mají hotovo. Lidi cestou domů už nepřekonávají bariéry, odpadní kontejnery mají zčásti pod zemí. „Je to pohodlné, bezpečné, sídliště vypadá úplně jinak,“ uvedl starosta.

Podobu ze 70. a 80. let mají zbylá, ještě neopravená sídliště definitivně opustit napřesrok. Úvěr za 70 milionů městská pokladna unese. Ostatně i na tom se vzácně shodla valašskomeziříčská koalice s opozicí.