Vytrvalec oslavil osmdesáté výročí Baťova kanálu. Celý ho proplavat mu trvalo čtrnáct hodin

Marek Jedlička se do vody ponořil v pět hodin ráno (zdroj: ČT24)

Pokus o první sólo proplavání Baťova kanálu si ke svým čtyřicátým narozeninám nadělil plavec Marek Jedlička. Svým sportovním výkonem chce ale především oslavit 80. výročí dokončení této unikátní vodní cesty. Do Baťova kanálu se časně ráno ponořil u Spytihněvi na Zlínsku.

Pět hodin ráno. Slunce se odráží od klidné hladiny, kterou Marek Jedlička po chvíli čeří. Do vody se ponořil v černém neoprenu a oranžovou bójkou u pasu, aby zdolal 43 kilometrů dlouhou plavbu do slovenské Skalice.

„Před lety jsem si pohrával s myšlenkou, že bych přeplaval kanál La Manche, ale to je samozřejmě náročnější, takže jsem přemýšlel nad něčím schůdnějším a jednodušším. A za barákem nám teče úžasný Baťův kanál,“ vysvětlil Jedlička, co ho ke sportovnímu výkonu vedlo.

V poledne už byl dálkový plavec zhruba v polovině své cesty. Díky příznivým podmínkám dokonce s dvacetiminutovým náskokem. Překážkou jsou pro vytrvalce plavební komory, které lodím pomáhají překonávat výškový rozdíl mezi hladinami. Kdyby plavec v každém ze třinácti zdymadel na vyrovnání hladin čekal, získal by tak několikahodinovou ztrátu.

Před komorou se proto vždy z vody vynoří, překážku oběhne, na druhé straně skočí do vody a pokračuje ve své cestě. V jedné plavební komoře se ale Jedlička zdržel a při té příležitosti se také naobědval. Velká hostina to ale nebyla, přímo ve vodě nabral síly z ovesné kaše.

Přestože plavci po celém dni sil ubývalo, nepochyboval nikdo z přihlížejících, že by trasu nedokončil. Čtyřicet tři kilometrů ze Spytihněvi do Skalice zvládl za čtrnáct  hodin.