Velitelství pozemních sil se přestěhovalo do Olomouce. Vrací městu vojenskou prestiž, míní primátor

Velitelství pozemních sil Armády České republiky se oficiálně přesunulo do Olomouce. Přestěhovalo se v červnu z Prahy, celkem v něm působí 188 vojáků včetně zabezpečovací jednotky. Původně plánované rozšíření je tak už téměř naplněné. Do města se významná vojenská složka vrátila po sedmi letech, kdy se z Olomouce odstěhovalo velitelství společných sil.

Velitelství pozemních sil se přestěhovalo do Olomouce na přelomu května a června kvůli organizačním změnám ve struktuře armády. Podle velitele Ladislava Junga přestěhování přispěje také ke stabilizaci velitelství. „I kvůli faktu, že asi 80 procent personálu pochází z tohoto regionu. Někteří vojáci se tak po sedmi letech vrací ke svým rodinám,“ řekl Jung.

Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) se přestěhováním velitelství završilo mnohaleté úsilí samosprávy o návrat některého z významných velitelství zpět do města. „Tím, že v roce 2013 město opustilo významné vojenské velitelství, jsme tak pomyslně ztratili na prestiži historického vojenského města, která se dnes, 1. července 2020 městu vrací. Je to jeden z významných historických milníků v dějinách města,“ řekl Žbánek.

Velitelství pozemních sil se přestěhovalo z Prahy do Olomouce
Zdroj: Jaroslav Svoboda/ČTK
Emblém pozemních sil české armády
Zdroj: Jaroslav Svoboda/ČTK

Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty se přesun Velitelství pozemních sil z Prahy do Olomouce uskutečnil rychle a nepozorovaně, přestěhování jedné ze složek podle něj komplikací nebude. Při stěhování se přitom museli vojáci vypořádat i s úkoly spojenými s koronavirovou krizí.

Velitelství v olomouckých kasárnách dostalo k dispozici prostory, které už armáda využívala. Jejich úpravy a stěhování armádu stály asi osm milionů korun. Cvičit se v nich budou vojáci i na nasazení v zahraničních misích.

Armáda od začátku letošního roku změnila systém svého velení a řízení z dvoustupňového na třístupňový. V souvislosti s touto změnou se na Velitelství pozemních sil zvýšil počet služebních míst o několik desítek. Do současných prostor na pražském generálním štábu by se tak již nevešlo. A to i proto, že bylo nově zřízeno velitelství pro operace, které bude na generálním štábu sídlit.