Na Sokolovsku doprovází děti do školy ochranka. Kvůli přemnoženým divočákům

Události: Bukovanské děti chodí do školy s ochrankou (zdroj: ČT24)

Kvůli přemnoženým divočákům, kteří se běžně pohybují po Bukovanech na Sokolovsku, tam doprovází děti do školy bezpečnostní agentura. Zvířata už dosáhla takového počtu, že se starosta obává o bezpečnost místních. Podle veterinářů je černé zvěře moc v celé republice a v zimě se navíc stahuje k obydlím za potravou.

„Ti divočáci se tady zdržují celý den. Lidi mají strach. Bojí se posílat děti do školy,“ popisuje starosta Bukovan Miroslav Stropek (STAN). Divoká prasata třeba běžně přicházejí k popelnicím několik metrů od obecního úřadu v centru Bukovan a hledají tam potravu.

Místní děti při jedné cestě do školy dokonce na telefon natočily prasata i s mláďaty. Ředitelka karlovarské krajské veterinární správy Mária Slepičková upozorňuje, že u selat je vždycky i bachyně, která při jakémkoli ohrožení útočí.

Ředitel místní školy František Hořínek poukazuje na to, že ráno chodí děti do družiny a riziko tak roste. Nově je proto v Bukovanech doprovází ostraha. Starosta také zamýšlí lovcům přidat peníze na patrony.

Myslivci v okolních revírech už zvýšili odstřel divočáků, do obce ale s puškami nemůžou. Stěžují si také, že výkupní cena zvěřiny spadla oproti loňskému létu na méně než polovinu, zatímco náklady se nezměnily.

Podobně jako Bukovany uvažují o speciálních odměnách pro lovce ale i další města, protože někdy i metráková zvířata v centrech příjemné pomyšlení nepředstavují.