V Brně opravují vnitrobloky. Úsporněji, než si představovali architekti

Brno opravuje jeden z největších městských vnitrobloků za padesát milionů korun. Prostor mezi ulicemi Šumavská, Pod Kaštany a Tábor v Žabovřeskách se ale nakonec nemění podle studie z roku 2011. Ta měla sloužit jako inspirace pro všechny městské vnitrobloky. Na jejich celkové opravy podle ideálních představ architektů ale správci nebo majitelé často nemají peníze.

Jeden z největších brněnských vnitrobloků v Žabovřeskách prochází šedesát let po svém vzniku první kompletní obnovou. Město v něm nechalo vysadit stromy a zřídilo padesát parkovacích míst navíc.

Jeho novou podobu navrhli architekti pro město už před devíti lety. Studie počítala třeba s podzemním parkovištěm, současná rekonstrukce z ní ale nevychází.

„Ten projekt byl velmi finančně náročný, na to se nám nepodařilo sehnat peníze. Návrh byl udělaný hodně pobytově s omezením parkovacích míst a my jsme se při tvorbě tohoto projektu snažili skloubit obě dvě ty záležitosti,“ řekl místostarosta městské části Brno-Žabovřesky Filip Leder (KDU-ČSL). „Dokument jako takový není závazný, slouží především pro inspiraci pro majitele a správce,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Parkoviště si vybudovali sami

Další vnitroblok nedaleko od brněnského výstaviště se také celkové revitalizace podle návrhu architektů nedočkal. „Parkování jsme tady vyřešili v podstatě svépomocí, nasypali jsme štěrk, aby se sem vůbec auta mohla postavit, což samozřejmě není ideální,“ řekl obyvatel vnitrobloku Tomáš Born.

Na podzemní parkování městská část zatím peníze nemá. „Jenom za tento prvek bychom se s cenou dostali na 74 milionů korun,“ řekla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Radnice investuje zatím do drobnějších úprav. Naposledy to byly například nové prolézačky pro děti. Ideální podoba vnitrobloků, kterou vedení Brna zná už devět let, ale zůstává pouhou vizí.