Kraj spojí jihomoravské nemocnice pod jednu střechu. Chce tak zlepšit služby

Jihomoravské nemocnice zřizované krajem by mohly časem spadat pod jednu organizaci. Poskytovala by jim sdílené služby, třeba centrální nákupy nebo jednání s pojišťovnami o lepších úhradách za výkony. Nemocnicím by přitom zůstalo samostatné vedení. Novou koncepci zdravotnictví v pondělí schválilo mimořádné krajské zastupitelstvo.

Reorganizace by podle navrhovatelů měla přinést výhody jako sdruženou administrativu, společné jednání s pojišťovnami a společné nákupy léků a vybavení. V posledně jmenované kapitole má co nabídnout Nemocnice Kyjov.

„Jsme velká lékárna, máme v rámci budovy tři patra, 12 zaměstnanců, kteří zajišťují všechny tyto činnosti,“ přiblížil vedoucí lékárník Nemocnice Kyjov Juraj Bakič. Pokud by nemocnice léky nakupovaly dohromady, jejich konečná cena by se mohla snížit. „Obecně platí, že větší množství se odrazí v ceně v pozitivním slova smyslu. Teď každá jedná sama za sebe,“ řekl ředitel Nemocnice Kyjov Lubomír Wenzl.

Jednodušší by mohlo být i získávání akreditací. „Máme akreditované tři kurzy v nemocnici Břeclav. Můžeme systém vzdělání v Jihomoravském kraji povýšit o spolupráci všech zdravotnických zařízení,“ popsal například ředitel Nemocnice Břeclav pověřený řízením Nemocnice Hustopeče Petr Baťka.

Problémy přijdou se stárnoucí populací

Nevyhovující začíná být také struktura lůžek v současných krajských nemocnicích. Jestliže teď není optimální, tak vyhlídky jsou ještě horší. Jen do roku 2050 se má podíl lidí starších 65 let zvýšit na 31 procent.

Kraj chce proto situaci změnit. „Budeme rozvíjet analýzu lůžkového fondu našich nemocnic. Dochází k tomu, že lidé jsou delší dobu nemocní, prodlužuje se střední délka života, je potřeba jim déle a v jiném rozsahu poskytovat zdravotní péči,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO).

Společná organizace pro krajské nemocnice by mohla vzniknout zhruba za dva roky.